SIGURNIJE DO MORA

Gotovo je s pogađanjem kada krenuti na more, nova aplikacija nudi pregled aktualnog stanja u prometu

Foto: BORIS SCITAR/PIXSELL
18.07.2024.
u 08:07

Nova HAC-ova aplikacija nudi prometne i putne informacije u stvarnom vremenu

Ljetna sezona je pred nama, a s njom dolazi i povećan promet na našim cestama, a posebno na autocestama, stoga su pripreme za putovanje ključne za sigurnost na cestama. Dobra priprema može smanjiti stres, povećati sigurnost i osigurati da vaše putovanje prođe glatko. Prije nego što krenete na put, sami možete provjerite stanje vašeg vozila, za što vam ne trebaju posebne vještine ili iskustvo. Pobrinite se da su gume ispravne, ulje promijenjeno, a kočnice u dobrom stanju. Također, provjerite imate li uz sebe sve potrebne dokumente, uključujući vozačku dozvolu, prometnu dozvolu i valjano osiguranje vozila.

Jedan od najvažnijih koraka u planiranju putovanja je odabir optimalnog termina za vožnju. Putovanje tijekom određenih sati kada većina drugih vozača kreće na put ili prolazi našim autocestama može značajno produžiti vrijeme provedeno na putu i povećati stres. Hrvatske autoceste primjerice preporučuju putovanje kada je promet manji i vožnja sigurnija.

Prema statističkim podacima, najgora vremena za putovanje na našim autocestama su vikendom, posebno subotom prijepodne i oko podneva, te nedjeljom popodne kada se uz ostale turiste vraćaju i mnogi domaći vikend turisti. Također, praznici i blagdani su periodi kada se očekuje veći promet. Planiranjem putovanja tijekom radnih dana ili u ranim jutarnjim satima možete izbjeći gužve i putovati ugodnije.

Hrvatske autoceste pokrenule su projekt "Zajedno prema sigurnijem putovanju u Hrvatskoj" kako bi vozačima omogućili sigurnije i ugodnije putovanje. Ključni elementi ovog projekta su pravovremene pripreme za putovanje i odabir optimalnog termina za vožnju, uz korištenje aplikacije LiveTrafficHR koja pruža najnovije informacije o prometu.

Korištenje aplikacije LiveTrafficHR

Kako bi vozačima olakšale putovanje i omogućile im pravovremene informacije, Hrvatske autoceste su razvile aplikaciju LiveTrafficHR. Ova aplikacija pruža korisnicima najnovije informacije o prometnim uvjetima, uključujući gužve, nesreće, radove na cestama i vremenske uvjete.

LiveTrafficHR omogućuje vozačima da u stvarnom vremenu prate stanje na cestama i planiraju svoje putovanje u skladu s tim informacijama. Aplikacija također nudi mogućnost postavljanja obavijesti o promjenama u prometu na ruti koju ste planirali, što vam omogućuje da brzo reagirate i izbjegnete zastoje.

Foto: HAC

Korištenje aplikacije LiveTrafficHR je jednostavno. Preuzmite aplikaciju na svoj pametni telefon iz trgovine aplikacija i registrirajte se. Nakon registracije, možete unijeti svoju rutu i postaviti obavijesti o promjenama u prometu. Aplikacija će vam pružiti informacije o trenutnom stanju na cestama i predložiti alternativne rute ako je potrebno.

LiveTrafficHR također nudi mogućnost pregleda kamera uživo s ključnih točaka na autocestama, što vam omogućuje da vidite trenutne prometne uvjete i prilagodite svoje putovanje u skladu s tim. Ova funkcionalnost je izuzetno korisna tijekom ljetnih mjeseci kada su gužve češće.

Sigurnost na prvom mjestu

Sigurnost na cestama je prioritet za sve, a pridržavanjem ovih smjernica i korištenjem LiveTrafficHR aplikacije možete doprinijeti da vaše putovanje bude ugodno i bez stresa. Osim toga, pridržavajte se svih prometnih propisa, pogotovo poštujte ograničenja brzine i uvijek koristite sigurnosni pojas, a ako se osjećate umorno, zaustavite se i odmorite prije nego nastavite putovanje.

Planiranje putovanja i odabir pravog termina za vožnju ključni su za sigurnost na cestama. Hrvatske autoceste, kroz svoj projekt "Zajedno prema sigurnijem putovanju u Hrvatskoj", pružaju vozačima alate i informacije koje im pomažu u planiranju putovanja. Korištenjem aplikacije LiveTrafficHR možete pratiti stanje na cestama u stvarnom vremenu i prilagoditi svoje putovanje kako biste izbjegli gužve i putovali sigurnije.

Sjetite se, sigurnost na cestama je odgovornost svih nas. Pripremite se, dobro planirajte put i koristite dostupne alate kako biste osigurali da vaše putovanje bude sigurno i ugodno. 


Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim autocestama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije