Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladno ili vlažno

Hladno ili vlažno: Koliko trebamo provjetravati prostorije zimi?

vlaga
Foto: Shutterstock
1/3
28.11.2023.
u 09:34

Dugoročno nakupljanje vlage u životnom prostoru, uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, koje su iznimno štetne za naše zdravlje. Evo što možete učiniti.

Zima sa sobom, osim niske temperature, donosi i kišu, maglu ili snijeg, odnosno povećanu razinu vlage u zraku. Kako bi lakše zadržavala toplina u stambenim prostorima, današnje kuće izgrađene su kako bi bile energetski učinkovite i izolirane. No upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako se prostorije redovito ne zrače, u vaš dom dovode novoga neprijatelja – vlagu. 

Sigurno ste primijetili kako se za hladnijeg vremena u vašem grijanome stanu “zamagle” prozorska stakla. Riječ je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između vanjskoga i unutarnjega zraka i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor. No vlaga se ne nakuplja u stanovima samo zbog niske vanjske temperature, već postoje “čimbenici života”, kao što su pare od kuhanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno prozračivanje i neispravni ili neadekvatno korišteni sustavi grijanja.

Dugoročno, vlaga plijesan i gljivice mogu uzrokovati zdravstvene tegobe poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rješenja svakako je redovito prozračivanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo prozračivati barem pet puta dnevno, a savjetuje se sljedeće pravilo:

  • Ako je vanjska temperatura ispod 0 stupnjeva Celzija, prozori se trebaju otvarati samo 5 minuta.
  • Na 0 do 10 stupnjeva: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta prozračivanja.
  • Više od 10 stupnjeva: Prozore ostavite otvorenima oko 15 minuta.

No iako se preporučuje prozračivanje, ovo rješenje za sobom povlači i problem gubitka energije jer prostorije iznova trebate zagrijavati.

Foto: Shutterstock

Postoji li trajno rješenje?

Svakako, u cilju što racionalnijeg očuvanja energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacijski sustav. Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i plijesni jest to da prostori budu kvalitetno prozračeni konstantno, odnosno da je protok zraka dovoljan.  

Ako želite stalni dotok zraka i kvalitetno rješenje za ove probleme, oslonite se na ventilacijske sustave LUNOS. Prvo i najvažnije, ovi ventilacijski sustavi su dizajnirani tako da prianjaju uz svaku površinu doma, odnosno iznimno su laki za montažu. Mogu se jednostavno montirati i na starije kuće, a cjenovno su vrlo pristupačni i možete ih ugraditi u bilo koje godišnje doba. 

Ne samo što uklanja vlagu, nego omogućava optimalan omjer CO2

Ventilacijski sustavi LUNOS osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju. Suvremena tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja, a niste izloženi propuhu niti ulasku vanjske buke i prašine. Također, ne morate ponovno zagrijavati prostor u kojem boravite pa ujedno štedite na energiji. Jer, prema proračunima, da biste u stanu uklonili vlažnost od 70% redovitim prozračivanjem, trebate utrošiti čak 26 posto više energije za ponovno zagrijavanje.

Pročišćavanje zraka LUNOS ventilacijskim sustavom potpuno je lišeno uporabe ikakvih kemikalija. Decentralizirani sustav funkcionira prema načelu podtlaka, a u prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Ovim sustavom možete kontrolirati razinu vlage u stanu, ali i omjer CO2, što vam omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Budite zdravi, ali i ekonomični, pa birajte pametnije.

Sadržaj nastao u suradnji s Lunos Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije