Istraživanja provedena u SAD-u na sveučilištu Harvard pokazala su kako kemikalije koje se upotrebljavaju u proizvodnji limenki mogu povezati sa dijabetesom, srčanim bolestima i pretilošću.
Upitan je kemijski spoj bisfenol A, koji se koristi kako limenke ne bi korodirale, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca.
Ispitanici su u istraživanju bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je konzumirala konzerviranu juhu pet dana u tjednu dok je druga jela svježu juhu.
Ispitanici koji su jeli juhu iz limeke imali su oko 1.000 puta više bisfenola A u mokraći nego oni koji su jeli svježe juhe.
Zabrinjavajuće je koliko se razina bisfenola A podiže u mokraći nakon samo jedne konzumacije iz limenke - naglasili su znanstvenici.
Za bisfenol A je poznato kako može imitirati učinak ljudskog hormona estrogena. Kanada ga je lani proglasila otrovnim, a njegovo korištenje je zabranjeno u proizvodnji dječijih boca u Europi i Kanadi jer je posebno štetan za fetuse, dojenčad i malu djecu.
Bravo za autora! Prenošenje rezultata istraživanja uz link na izvor bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka! Ovako znamo da je istraživanje stvarno provedeno i možemo provjeriti što piše u originalu, a za neka \"istraživanja\" koja se kod nas svakodnevnoo prenose upitno je postoje li uopće, a i ako postoje često se \"izgube u prijevodu\".