VJEČITA DVOJBA

Isplati li se popraviti ili kupiti novo? Pitali smo majstore kada je bolje trošiti novac, a kada uštedjeti

Njuškalo majstori
Foto: Shutterstock
1/7
11.10.2024.
u 10:39

Majstori su nam dali svoje iskreno mišljenje oko popravaka, a neki savjeti su i nas iznenadili

Svi smo barem jednom iskusili frustraciju zbog nečega što se pokvarilo u našem domu. Bilo da je riječ o kvaru na perilici rublja baš kad ste planirali oprati veš za cijeli tjedan, slavini koja curi i stvara dosadnu mrlju kamenca na kuhinjskom sudoperu ili pak o pukotini na zidu koja se iznenada pojavila u dnevnom boravku, popravci kućanskih uređaja, namještaja i građevinski radovi često se događaju kad ih najmanje očekujemo. Takve situacije nisu samo neugodne i iritantne već nas tjeraju da razmislimo o vječitoj dvojbi: isplati li se uložiti vrijeme i novac u popravak ili je bolje, jednostavno, kupiti novo?

Što nam to stvara najviše problema? Za početak, činjenica da mali problemi često prerastu u veće ako ih ne rješavamo odmah. Curenje slavine može natopiti kuhinjski element i potpuno ga uništiti s vremenom, pokvarena perilica može poplaviti kupaonicu, a trošni namještaj može narušiti udobnost doma, pa čak i zdravlje. U takvim trenucima nije uvijek lako odlučiti što učiniti – popraviti ili se riješiti problema zamjenom za nešto novo.

Foto: Shutterstock


Najčešći problemi koji se javljaju u svakom domu:

– Kućanski aparati: perilice rublja, perilice posuđa, hladnjaci i pećnice – uređaji koje koristimo svakodnevno i bez kojih je teško zamisliti normalno funkcioniranje kućanstva. Kvarovi na njima uzrokuju veliku nelagodu i prekid svakodnevnih aktivnosti, a često ih kupujemo bez obzira na cijenu čim se pojavi problem.

– Vodovodne instalacije: curenje iz slavine ili cijevi može dovesti do većih oštećenja ako se ne popravi na vrijeme, a troškovi popravka ponekad postaju astronomski.

– Namještaj: tapeciranje stolica, raspadajući ormarići ili oštećeni okviri kreveta – svi smo se barem jednom suočili s dvojbom oko toga vrijedi li popravljati stari namještaj ili jednostavno uložiti u novi.

– Zidovi i suha gradnja: pukotine u zidovima, mrlje od vlage ili stari slojevi boje, koji se ljušte, također nas mogu iritirati. Neki su popravci samo kozmetičke prirode i ne predstavljaju velik problem, ali stvari poput vlage ili strukturalnih problema nikako se ne smiju zanemariti.

Upravo zato smo razgovarali s majstorima koji su podijelili savjete kako najbolje pristupiti ovoj vječitoj dvojbi i kako odlučiti kada je popravak isplativ, a kada je bolje investirati u potpuno nov proizvod.

Foto: Shutterstock


Kada se isplati popraviti?

Popravci aparata, poput perilica i hladnjaka, često su isplativi, pogotovo kada se radi o manjim kvarovima. Općenito, ovi uređaji mogu trajati dugi niz godina, pa ako je trošak popravka manji od 50% cijene novog uređaja, mnogi majstori preporučuju popravak. Kod perilica rublja, na primjer, česti su problemi neispravne pumpe ili manji električni kvarovi koje je lako popraviti, stoga, ako je uređaj star, ali još uvijek dobro funkcionira, popravak može produžiti vijek trajanja za nekoliko godina.

No i popravci drvenog namještaja se preporučuju, posebno antikviteta ili komada namještaja od punog drva. Stari namještaj često ima kvalitetniju izradu od suvremenog i s pravim popravkom može izgledati i funkcionirati kao nov.


Kada je bolje kupiti novo?

Ako se radi o uređajima koji su stariji od 10 do 15 godina, a pogotovo hladnjacima ili perilicama, čiji je vijek trajanja na izmaku. Osim toga, stariji uređaji često troše više energije pa je možda vrijeme da razmislite o energetski učinkovitijim modelima. Elektronika, poput televizora ili laptopa, također brzo zastarijeva te je u mnogim slučajevima bolje uložiti u noviji uređaj s boljim funkcijama.

Što se tiče namještaja, veći popravci starih trosjeda ili ormara ponekad nisu isplativi. Ako popravak zahtijeva mnogo materijala i rada, možda je bolje potražiti nov komad koji će dugoročno biti isplativiji.

Foto: Shutterstock


“Uradi sam” popravci: Što možete napraviti sami?

Kada se suočimo s kvarovima u domu, često smo u dvojbi hoćemo li sami pokušati popraviti problem ili je bolje angažirati stručnjaka. Svaka vrsta popravka nosi sa sobom različit stupanj kompleksnosti pa je ključno znati što se može popraviti samostalno, a za što je bolje zatražiti pomoć profesionalca. Pitali smo majstora Hrvoja iz VKS usluga d.o.o. za nekoliko savjeta vezanih uz vodoinstalaterske radove te majstora Žarka iz Z-profila za savjete oko gletanja, farbanja i keramike.


Vodoinstalaterski savjeti: Što možete sami popraviti, a kada zatražiti pomoć?

Hrvoje iz VKS usluga, tvrtke s dugogodišnjim iskustvom u vodoinstalaterskim radovima, naglašava da je ključ za izbjegavanje većih problema brzo reagiranje na manje kvarove. „Mnogi ljudi zanemaruju male kvarove, poput curenja cijevi, što s vremenom može dovesti do veće štete – visokih računa za vodu i mogućnosti oštećenja pokućstva ili podova.“

Hrvoje iz VKS-a se slaže da sitne popravke možete sami napraviti, ali za veće stvari, poput provjere i čišćenja cijevi odvoda, bolje je zvati profesionalce
Foto: VKS d.o.o.

Evo nekoliko situacija u kojima možete sami reagirati:

1. Curenje slavine: Problem najčešće nastaje zbog istrošene gumene brtve koja se lako može zamijeniti. “Sve što vam treba je osnovni alat – ključ za cijevi i nova brtva”, kaže Hrvoje.

2. Začepljeni sifon: Ako primijetite sporije otjecanje vode, često je dovoljno rastaviti sifon i očistiti ga od nakupina prljavštine. Ovo je jedan od najjednostavnijih popravaka koji ne zahtijeva stručnjaka.

3. Curenje ispod umivaonika: Ako primijetite kapanje iz cijevi ispod umivaonika, problem je često u slabom spoju cijevi. Pokušajte ga zategnuti – u mnogim slučajevima, to je dovoljno za zaustavljanje curenja.

Međutim, ako se pojavi ozbiljniji problem, poput puknute cijevi, ili ako primijetite vlagu na zidovima, Hrvoje savjetuje da je bolje odmah pozvati profesionalca. “S takvim stvarima se ne vrijedi igrati – može se dogoditi velika šteta ako se problem ne sanira na vrijeme. Današnje metode sanacije bez građevinskih radova poput spraypoxy tehnologije omogućavaju jednostavno rješavanje problema koji mogu rezultirati velikim štetama.”


Gletanje, farbanje i keramika: Kada sami, a kada angažirati profesionalca?

Majstor Žarko, stručnjak za unutarnje radove, poput gletanja, farbanja i postavljanja keramike u Z-profilu, dijeli nekoliko savjeta za one koji žele sami obaviti manje popravke.

Žarko iz Z-profila nam je potvrdio da se bojanje isplati odraditi sam, ako se ne radi o specifičnim podlogama ili jako visokim stropovima
Foto: Z-profil

1. Gletanje manjih pukotina u zidovima: Ako primijetite manje pukotine na zidovima, ovo je posao koji možete riješiti sami osnovnim alatima kao što su špahtla, glet-masa i brusni papir. „Manje pukotine, do 2 mm, možete sami ispuniti i izbrusiti nakon što se osuši“, kaže Žarko. No, za veće radove, poput kompletne pripreme zida prije farbanja, preporučuje angažiranje stručnjaka. “Nepravilno nanesena glet-masa može stvoriti neravnine koje će kasnije biti vidljive kroz sloj boje.”

2. Farbanje zidova: Ako želite sami osvježiti prostor, farbanje je relativno jednostavan posao. „S dobrom pripremom površine i kvalitetnim valjcima, možete postići solidan rezultat“, savjetuje Marko. Međutim, profesionalci koriste tehnike koje osiguravaju glatku i ravnomjernu završnicu, pogotovo kada je riječ o zahtjevnijim prostorima ili tamnim bojama. Također, ako farbate stropove, preporučuje se angažirati majstora zbog težeg pristupa i mogućnosti neravnomjernih prelaza.

3. Postavljanje keramike: Postavljanje pločica zahtijeva preciznost i iskustvo. "Postavljanje nekoliko pločica u kuhinji ili kupaonici možete sami, ali za veće površine, nepravilno postavljanje može rezultirati lošom estetikom ili problemima s trajnošću”, napominje Marko. Savjetuje da se kod većih zahvata, poput keramičkih podova ili zidova u kupaonicama, obavezno angažira majstor kako bi se izbjegle pogreške koje mogu zahtijevati dodatne radove.

4. Suha gradnja: Knauf sustavi popularni su za pregradne zidove, spuštene stropove ili preuređenje prostora jer omogućuju brzu izradu. Žarko objašnjava kako su manji popravci na knauf zidovima, poput zatvaranja rupa od čavala ili manjih oštećenja, posao koji možete sami obaviti uz pomoć špahtle i glet mase. Međutim, kada se radi o većim zahvatima, poput postavljanja novih pregradnih zidova, preporučuje se angažiranje stručnjaka. “Knauf zahtijeva precizno postavljanje profila i ploča te pravilno spajanje kako bi se osigurala dugotrajnost i stabilnost”, kaže Žarko. Također, kod postavljanja spuštenih stropova, gdje je važna ravnoteža i čvrstoća, profesionalac će se pobrinuti da sve bude na svome mjestu.


Gdje pronaći kontakt majstora?

Dok neki popravci mogu biti jednostavni i idealni za “uradi sam” entuzijaste, veći radovi zahtijevaju iskustvo i preciznost profesionalaca. Kvarovi ili pogreške tijekom samostalnih popravaka mogu dovesti do dodatnih troškova i stresa. Na sreću, putem Njuškala možete jednostavno i brzo pronaći provjerene majstore koji će vam pomoći oko vodoinstalacija, zidarskih radova i svih ostalih popravaka koji vam mogu zatrebati u domu.

Foto: Shutterstock

Njuškalo vam omogućuje da pregledate ocjene, iskustva i reference majstora, kako biste pronašli nekoga tko će ispuniti vaše potrebe, bilo da je riječ o manjem popravku ili kompletnoj renovaciji. Njuškalo, baš kao i u ostalim kategorijama, omogućuje jednostavno pretraživanje stručnjaka za sve vrste kućnih popravaka te nudi brz i efikasan način da dođete do potrebne pomoći. Osim toga, možete pronaći rabljene, ali funkcionalne uređaje i namještaj, što može biti povoljnija opcija od kupnje novog.

U konačnici, dvojba “popraviti ili kupiti novo” ovisi o situaciji i stanju proizvoda, ali uz pomoć stručnjaka s Njuškala, sigurno ćete donijeti pravu odluku.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije