Moje zdravlje

Istina ili mit? Djeca koja jedu puno slatkog hiperaktivnija su

hiperaktivnost, dijete, slatko
Foto: Thinkstock
24.01.2014.
u 16:30

Za hiperaktivno dijete bolje je da ga pravilno hranite i usmjerite njegovu hiperaktivnost u pozitivnom smjeru, primjerice u sport, šetnje, trčanje...

MIT Djeca koja jedu puno slatkog hiperaktivnija su

ISTINA Da, istina je! Novija istraživanja povezuju konzumaciju šećera i hiperaktivnost, što je logično jer ako u organizmu nedostaje šećer, dakle ako smo u hipoglikemiji, neaktivni smo i bezvoljni, a hiperglikemija, tj. povećana koncentracija šećera u organizmu potiče nas na aktivnost. Neke studije pokazale da ako hiperaktivnom djetetu ograničimo unos slatkiša, simptomi hiperaktivnosti se smanje.

Napominjem da ni jedno dijete u fazi rasta i razvoja ne smije biti na restriktivnim dijetama, osim u određenim bolestima prema preporukama pedijatra. Kada bi se hiperaktivnost djece mogla liječiti manjim unosom šećera, bilo bi to idealno, ali u praksi prekomjeran unos šećera nije uzrok hiperaktivnosti i ne može biti lijek izbora u liječenju djece s tim problemom. Za hiperaktivno dijete bolje je da ga pravilno hranite i usmjerite njegovu hiperaktivnost u pozitivnom smjeru, primjerice u sport, šetnje, trčanje, bicikliranje, boravak na svježem zraku, nego da ga se drži na dijeti. Na kraju, za bolje učenje i pamćenje dobro je pojesti koju kockicu čokolade ili suho voće.

>>Deset neobičnih načina za primjenu šećera u kućanstvu

>>Tri vrećice šećera? Ne bih hvala, ali može pola litre vode s okusom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije