Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Istraživanje: Kućanski poslovi smanjuju šanse za oboljenje od Alzheimerove bolesti

pranje suđa
Shutterstock
28.07.2022.
u 13:30

Dok šanse za demenciju povećava brza, ultra prerađena hrana.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Sichuan u Kini, kuhanje, pranje posuđa i vrtlarenje smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti; na pola milijuna ispitanika pokazalo se da oni koji često obavljaju kućanske poslove imaju za 21 posto manju vjerojatnost da će razviti tu bolest.

Uz kućanske poslove, šanse za Alzheimerovu bolest umanjuju i redovite brze šetnje i vožnje biciklom, te redovito viđanje s obitelji i prijateljima.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

pranje suđa
1/12

- Moga su istraživanja identificirala potencijalne čimbenike rizika za demenciju, no željeli smo saznati više o ulozi životnih navika u prevenciji demencije - rekao je glavni autor, profesor Huan Song.

"Naše je istraživanje pokazalo da su tjelovježba, kućanski poslovi i druženje povezani sa smanjenim rizikom od raznih vrsta demencije."

Zasebna studija koja je koristila podatke Biobanka otkrila je da svakih deset posto povećanja dnevnog unosa brze hrane povećava rizik od demencije za 25%.

Znanstvenici su to utvrdili prateći više od 73 000 starijih od 55 godina u prosjeku deset godina, a razlog je, kažu, u tome što jako prerađeni proizvodi imaju visok udio dodanog šećera, masti i soli, te nizak udio proteina i vlakana.

Glavni autor studije, dr. Huiping Li, s Medicinskog sveučilišta Tianjin u Kini kaže da je 'ultra prerađena hrana često lakši izbor koji definitivno umanjuje kvalitetu nečije prehrane.

- Naše istraživanje je otkrilo da je ultra prerađena hrana povezana s većim rizikom od demencije, ali i da njezina zamjena zdravim opcijama može taj rizik smanjiti - rekao je.

Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije