PRERANA MENOPAUZA

Jednostavan test smanjuje mogućnost neplodnosti žena

dijete
VL FOTO
19.10.2010.
u 12:32

Procjenjuje se da se ženina sposobnost da zatrudni smanjuje u prosjeku deset godina prije nego uđe u menopauzu.

Žene bi uskoro mogle bolje planirati koliko će čekati na zasnivanje obitelji zahvaljujući jednostavnom testu. Čitanjem tragova u ženinim genima, naime, otkrit će joj se kolike su mogućnosti za ulazak u ranu menopauzu, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Exter Peninsula Medical School. Nalaze li se u rizičnoj skupini, to bi im omogućilo da pokušaju začeti prije prvobitnog plana.

- Procjenjuje se da se ženina sposobnost da zatrudni smanjuje u prosjeku deset godina prije nego uđe u menopauzu - tvrdi autorica studije dr. Anna Murray te dodaje da bi upravo zbog toga one žene koje imaju genetske predispozicije za raniju menopauzu, ali i odgađaju zasnivanje obitelji za tridesete godine, bi mogle imati problema pri začeću.

Navedeni test, koji se još uvijek razvija, mogao bi određivati početak menopauze unutar pet godina.

U Velikoj Britaniji prosječna dob ulaska u menopauzu je 52. godina, no jedan posto žena to prolazi prije 40. Vrijeme je najviše predodređeno genetikom, no može biti povezano i s težinom te godinom života kada se prvi put pojavila menstruacija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije