Znate li da jednostavnim potezom redukcije soli možete učiniti puno za svoje zdravlje i to na nekoliko područja? Odložite soljenku i birajte proizvode sa smanjenim udjelom soli i vaše tijelo bit će vam zahvalno.
PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio čitav asortiman mesnih proizvoda sa smanjenim udjelom soli od minimalno 25 posto, kako bi svi mogli uživati u kvalitetnim i ukusnim proizvodima, a u isto vrijeme raditi nešto dobro za svoj organizam. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje.
Odabirom proizvoda sa smanjenim udjelom soli, pozitivno utječete na tijelo i organizam – čuvate zdravlje bubrega i jetre, regulirate krvni tlak i smanjujete mogućnost za pojavu glavobolja.
Krvni tlak
Prekomjerna količina soli koju unosimo samostalno ili kroz hranu uzrokuje zadržavanje vode što ima izravni utjecaj na krvni tlak. Osobama koje imaju problem s povišenim krvnim tlakom ne preporučuje se dnevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli. Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji kardiovaskularnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara.
Glavobolje
Dostupni podaci podržavaju izravnu povezanost između krvnog tlaka i pojave glavobolje. Stoga je razumno zaključiti da prehrambene intervencije za snižavanje krvnog tlaka kao što su smanjeni unos soli također mogu smanjiti i pojavu glavobolje. Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen unos natrija, odnosno soli povezan je tako sa znatno manjim rizikom od pojave glavobolja.
Jetra
Prevelik unos kuhinjske soli također ima štetan utjecaj na jetra te je povezan s pojavom upalnih procesa koji dovode do uništavanja stanica jetara. U današnje vrijeme velik broj osoba ima masnu jetru, tzv. nealkoholnu masnu bolest jetre, a jedan od glavnih problema leži u prevelikoj količini soli koju unosimo hranom. Prehrana i jetra povezani su na mnoge načine i zato nam raznovrsni i uravnoteženi obroci mogu pomoći održati jetru zdravom.
Bubrezi
Najčešće bolesti koje dovode do gubitka funkcije bubrega su šećerna bolest te povišeni krvni tlak. Preporuka za sprečavanje ovih bolesti, a prioritetno za očuvanje zdravlja bubrega jest smanjenje unosa soli u organizam. Naime, bubrezi su dio mokraćnog sustava čija je glavna uloga filtriranje otpadnih tvari iz krvi te njihovo izlučivanje. Pravilno funkcioniranje bubrega od iznimne je važnosti za neometano funkcioniranje organizma.
Započnite brigu o svom zdravlju već danas i birajte PIK proizvode sa smanjenim udjelom soli!
Opet gomila gluposti, kao i obicno da se popuni portal. Svaki organizam je drukciji. Meni prijatelj kad uzme iti malo soli puca mu glava. A moja pokojna baka je jela samu sol pa je umrla prirodnom smrcu da je nikad nije nista zabolilo. Svi smo drugaciji i nemojte generalizirat stvai