poslije oblaka sunce

Kakvo nam vrijeme donose prvi dani u 2014. godini

Nova godina vrijeme
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/4
31.12.2013.
u 15:33

Prvi dani nove godine bit će sunčani u cijeloj Hrvatskoj, ugodnih "nesiječanjskih" temperatura, tek povremeno uz naoblaku i kišu, a prvo ozbiljnije pogoršanje izgledno je u nedjelju i na na blagdan Sveta tri kralja idući ponedjeljak, s jačom dnevnom kišom.

Poslije oblaka dolazi sunce – u tu se poslovicu može uklopiti prijelaz iz Stare u Novu godinu kakav nam je na vidiku, a sudeći po dugoročnoj vremenskoj prognozi.

Na Silvestrovo tijekom cijelog dana u većem dijelu Hrvatske će biti oblačno i suho, na Jadranu s malo sunca, a ponegdje na kopnu i s malo kiše koja, međutim, neće kvariti najluđu noć. Takvo vrijeme trebalo bi nas veseliti, a jedino što bi na dočeku Nove moglo lijevati jesu, dakako, pjenušac i obilna zabava.

Dan poslije svima bi nam mogao svanuti vedar, s kidanjem naoblake i tek mjestimičnom kišom u Dalmaciji. No, 1. siječnja trebat će dobro podnijeti i zbog oporavka od lude noći, ali i zbog najavljene južine te jugozapadnog vjetra u unutrašnjosti zemlje. Sunce će se pokazati ne samo duž obale nego i na kontinentu, od istoka do zapada, a bit će ga, uz malu naoblaku, i prvi radni dan u novoj godini, 2. siječnja.

S obzirom na želje svih da nam u novoj bude bolje, one će se obistiniti, barem u meteorološkom smislu – u četvrtak će prevladavati vedro i sunčano, na jugu Istre i Kvarneru pomućeno manjim kišnim oborinama, s temperaturama zraka od 1 do 9°C u unutrašnjosti i 7 do 12 Celzijevih stupnjeva na Jadranu. Već u petak bit će drukčija slika – kiša, ali samo kišica od Prevlake do Dunava, od Savudrije do Međimurja, s tim da temperature neće padati. U subotu će doći ponovno do proljepšanja i povratka sunca, s konstantnim temperaturama, na jugu Jadrana i do 13 °C, no u unutrašnjosti ćemo mjeriti ponegdje i prvi jutarnji minus, -1 °C.

Slušamo li naše stare i ravnamo li se prema pučkim vremenskim prognozama, ništa neće vući na dobro. Kažu oni: "Topla siječnja da nas Bog sačuva." No već i prije siječnja nastala je šteta, "ni veze nisu pomogle da Bog pošalje snijeg" i spasi sljemenske skijaške utrke Snježne kraljice.

Izreke nas također upozoravaju "ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu". Na kraju prvoga novogodišnjeg tjedna te na blagdan Sveta tri kralja idućeg ponedjeljka, predviđena je u cijeloj Hrvatskoj kiša s naoblakom, s temperaturama zraka u unutrašnjosti ujutro od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva (na Jadranu 9 do 12) te tijekom dana od 8 do 13 °C. Po tome bi, upućuju narodni mudraci, moglo biti i "siječanjska kiša sve usjeve šiša".

No, mjesec u koji ulazimo, znamo to i bez ovih narodnih mudrosti, najčešće donosi ciču zimu, nošenu snijegom koji, kao što se vidjelo prošle godine, malo kome navlači radost na smrznuta lica.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:17 31.12.2013.

bolje da snijeg padne u veljači, kad su na skijalištima i u hotelima niže cijene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije