Luk se nalazi u receptima diljem svijeta, i to s dobrim razlogom. Potječu iz izdržljivog usjeva koji raste u izobilju, tako da su sveprisutni i pristupačni te nude neusporedivu bazu okusa koja jelima daje dubinu. Iako mogu uzrokovati neugodan zadah, teško je usporediti zanemariti svestranost luka.
Uz to, luk ima oštar, ponekad neugodan miris, posebno kada je sirov. Ako ne znate kako pravilno pohraniti luk, riskirate da se brže pokvari, što daje snažnu aromu. Real Simple donosi savjete kako skladištiti luk kako biste mogli uživati u njemu bez neugodnih mirisa.
Kako pohraniti cijeli luk
Cijeli luk ne mora ići u hladnjak — zapravo, to nije dobro mjesto za pohranjivanje. Hladnjak je hladno i vlažno okruženje, što može uzrokovati omekšavanje i kvarenje luka. Najbolje mjesto za čuvanje luka je tamno, hladno, suho i dobro prozračeno. Perforirana košara ili posuda u kuhinjskom ormariću bila bi idealno mjesto za pohranu luka.
Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?
Kako pohraniti narezani ili sjeckani luk
Dodatno izrezani ili nasjeckani luk možete pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici u hladnjaku, ali svakako ga iskoristite u roku od pet do sedam dana. Što dulje luk stoji, to je jači miris, a ne želite da vaš hladnjak zaudara na luk. Druga je mogućnost zamrznuti ostatke luka, što će zadržati miris i sačuvati ga dulje vrijeme.
Ne preporučujemo zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali apsolutno podržavamo zamrzavanje sjeckanog luka. Zapravo, svaki put kada recept zahtijeva polovicu luka, nasjeckajte cijeli luk i sve što ne koristite, spremite u nepropusnu plastičnu vrećicu, pazeći da ispustite što više zraka, a zatim zatvorite i stavite u zamrzivač.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!