Otkrivaju liječnici

Koji se fizički simptomi javljaju nekoliko dana i sati prije smrti?

Shutterstock
07.09.2024.
u 14:26

Liječnici kažu kako osobe koje umiru daju jasne znakove da se približava kraj, a tijelo tada prolazi kroz promjene posljednjih dana života.

Smatra se da ovi simptomi u završnoj fazi života mogu trajati satima ili čak danima kada je osoba u terminalnoj fazi, piše LadBible. Neke od ključnih promjena koje se događaju kada tijelo počinje otkazivati su i nepravilan ritam disanja i halucinacije.

Pospanost: Stručnjaci tvrde da osobe koje prolaze kroz posljednje dane života obično pokazuju nižu razinu energije nego inače. Često će provoditi više vremena spavajući i češće će padati u nesvijest te se vraćati u svijest. Nadalje, pospana osoba može izgubiti interes za aktivnosti u kojima je prije uživala, prenosi LadBible. Također će im možda trebati pomoć pri odlasku na WC i pri pranju.

VEZANI ČLANCI: 

Nedostatak želje za jelom i pićem: Vjerojatno će u posljednjim danima života probavni sustav i bubrezi početi otkazivati, što će otežati unos hrane i pića. Štoviše, neke osobe mogu biti previše pospane ili slabe da bi gutale, pa je uobičajeno da jedenje i pijenje postanu sporedna stvar. Liječnici savjetuju da ne paničarite ako vaša voljena osoba odbija jesti ili piti te da se možete konzultirati sa stručnjacima o alternativama. Također se navodi da, ako pacijent ne može piti vodu, treba navlažiti njihove usne.

Promjene u ritmu disanja: Osobe koje ulaze u posljednje sate svog života mogu primijetiti značajnu promjenu uobičajenog ritma disanja. Javlja se disanje gdje se izmjenjuju razdoblja plitkog disanja s razdobljima dubljeg, bržeg disanja. Prema stručnjacima, ova vrsta dubokog, brzog disanja može biti praćena kratkom stankom prije nego što disanje ponovno počne. Disanje također može postati bučnije ili zvučati kao hroptanje zbog nakupljanja sluzi.

VEZANI ČLANCI: 

Zbunjenost i halucinacije: Razni lijekovi na kraju života mogu uzrokovati kemijsku neravnotežu u mozgu, što ponekad dovodi do zbunjenosti ili halucinacija. Ovi neuobičajeni trenuci mogu biti uznemirujući za obitelj ili njegovatelje. Obučeni medicinski timovi mogu isključiti ili liječiti bilo kakve temeljne uzroke, poput boli, problema s disanjem ili infekcije, ili smiriti osobu koja umire. Međutim, ako se ne može identificirati temeljni uzrok, postoje lijekovi koji mogu ublažiti uznemirenost.

Hladne ruke i stopala: Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da stopala i ruke osobe postanu hladne, što je normalan dio procesa umiranja. Osobe svjetlije puti mogu imati blago plavu nijansu. Povremeno, ruke ili drugi dijelovi tijela osobe mogu malo oteknuti.

Koliko zarađuju hrvatski liječnici u Njemačkoj?

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
15:23 07.09.2024.

Ako su ovo simptomi, ja sam davno umro!

HI
Hrvat iz Prigorja
20:06 07.09.2024.

Jeste već dosadni sa takvim pisanjem

Avatar Purger_1945_Kozara
Purger_1945_Kozara
11:35 08.09.2024.

Često kratko prije smrti prestane srce kucati i čovjek prestane disati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije