"Nije lako biti konobar"

Komentari gore: Što naši čitatelji misle o filozofiranju oko naručivanja kave!

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
15.11.2018.
u 12:41

"Ne kaže se badava da nije za konobara svatko", napisao je jedan korisnik, a mnogi su dodali da uz taj posao treba biti "psihijatar, animator i liječnik"

Jučer smo objavili jednu konobarsku priču na temu o kojoj se uvijek može razgovarati – kava. Alen je na svom Facebook profilu napisao što ga sve muči kad su gosti u pitanju, odnosno točnije, kad naručuju kave. Tekst možete pročitati u nastavku: 

Na Facebooku Večernjeg lista ova je tema potaknula pravu raspravu, a mi smo izdvojili neke od najboljih komentara. 

Foto: screenshot/facebook

"Ja radim 12 godina kao konobar i ovo je istina, s nekim ljudima je nemoguće raditi, za današnje konobarenje moraš biti dobar psiholog, animator, doktor, a usto i umjetnik kakve sve narudžbe dolaze..."

Foto: screenshot/facebook

"Hehehe umirem predobro i svaki dan se susrećem s istim s*anjima!!! Osobno mi je najdraža "mala kava u velikoj toploj šalici onako do pola s tri, pazite doslovno tri kapi hladnog mlijeka i žličica pjene na vrh" ono WTF!??? Jesi ti čovječe normalan!!!! Stvarno bi ubila kad to čujem!!! Ono, oduzeo mi je pola smjene dok je to izgovorio, a zapamtila sam prve dvije riječi"

Foto: screenshot/facebook

"Ljudi moraju tako naručivati jer većina ne zna napraviti kavu. Obično se dobije mlijeko s kavom, a ne obrnuto. A o pjeni da ne govorim jednom je to bio kapučino, koji se valjda mora piti žlicom. Pred konobarom sam okrenula šalicu naopako da vidi da je to sama pjena, donio je drugi naravno...", napisala je jedna korisnica. 

Drugi su se osvrnuli na goste koji na svakakve načine pokušavaju proći jeftinije: 

Foto: screenshot/facebook

"Situacija: daj mi dec bijelog i dec mineralne u istu čašu, donesem, otkucam račun: gemišt - 12 kn... Gost reagira: ali nisi mi dobro donio. Tražio sam dec vina i dec mineralne u istu čašu, a ne gemišt... U cjeniku je gemišt 12, deci vina 8, a deci mineralne 2 kune... Evo vam vaši super gosti :D"

Foto: screenshot/facebook

Objava je do završetka ovog članka skupila gotovo tisuću komentara, a većina se slaže da ''izvolijevanje'' kod naručivanja kave zaista nije poželjno. "I meni ti filozofi idu na nerve kamo li ne konobarima. U čemu je poanta? Ono, daj mi jednu kratku, ali u veliku šalicu i druge šeme. Šta postižeš? Jednostavno naruči s jelovnika i gotovo."

Foto: screenshot/facebook

Drugi koji se bave konobarenjem uspjeli su zadržati mir. "Meni nikad nije smetalo. Znam kakvi su ljudi pa se nisam obazirala previše na te stvari. Dok sam to radila to sam voljela. Tako da samo ovi koji nisu za rad s ljudima ne mogu da rade u ugostiteljstvu i oni koji ne vole taj posao. Zna se odmalena kako je raditi s ljudima."

U jednom su se zaista svi složili, a to je da konobar stvarno ne može biti svatko.

Foto: screenshot/facebook

"Ne kaže se đabe da za kelnera nije svatko. Nisam ni ja. Treba imati konjske živce." 

"Bome svaka čast svakome tko radi taj posao."

Foto: screenshot/facebook

No, oglasili su se i gosti koji su se požalili i na konobare. "Nisam pročitala sve do kraja, većinu jesam i isto tako kao potrošač mogu reći da ima i vas konobara svakakvih iako se ne može generalizirati. Ovo pod 'ja bi svoju kavu' pretpostavljam da je rekla ili izrekla osoba koja svakodnevno dolazi u 'svoj' kafić pa imaju takav odnos da konobar već zna kakvu kavu pije. A drugo, pojedini konobari isto tako ne znaju i gledaju te u čudu kad tražiš Nescafe u granulama, naglasiš u granulama i onda ti donese cappuccino"

Foto: screenshot/facebook
"Najjača narudžba nakon 22 godine staža, 2 dc vina i 2 dc mineralne i deci mlijeka sve zajedno u krigli molim sa 3 kocke friškog leda... Hvala"

Foto: screenshot/facebook

"Sve ovo sam mogla podnijet ali kad mi dođe osoba koja misli da je bogom dana i kaže, može jedan EKSPRESO. Može majstore EKSPRESNA karta u jednom smjeru."

Foto: screenshot/facebook
"Sve sam mogao progutat dok mi prvi put nisu naručili "bebićino"... to me dotuklo"

Ali na kraju, jedna korisnica je otkrila "tajnu". 

Foto: screenshot/facebook

"Moj muž konobari već 23 godine i zadnjih desetak godina svima nosi iste kave, a pošto izgleda kao neki ludi zaštitar svima paše njegova kava i nitko se ne žali :)"

Kumice s Dolca ispričale su nam sve što znaju o Kardashiankama

 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:40 15.11.2018.

Budimo ljubazni svi i konobari i gosti i sve je ok! Nema veze koliko je cudan konobar koliko cudan gost dok se drze neke pristojnosti nemoze bit problematicnih nego samo smjesnih situacija.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
13:30 15.11.2018.

Vrhunac istraživačkog novinarstva

Avatar Manolique
Manolique
13:49 15.11.2018.

Tko god radi s ljudima ima slične dogodovštine, od prodavača cipela do liječnika. Meni kava dođe više kao automat za parking, da mogu sjest i popričat s nekim, rijetko mi sama kava preuzima pažnju osim ako nisu ekstremi tipa doslovno desetak kapi na dnu mikrošalice za 12 kuna tako da mi je komunikacija s konobarom štura u stilu kao između Plenkija i Kolinde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije