Osim što su ukusno voće koje možete nositi svugdje sa sobom, naranče. ili točnije njihove kore, zapravo su zgodne za održavanje čistoće kuhinje, ali i svježeg mirisa. Bilo da želite smanjiti količinu otpada od hrane koju proizvodite, smanjiti troškove ili upotrebu kemikalija prilikom čišćenja, ili jednostavno volite miris citrusa, evo nekoliko načina kako upotrijebiti narančinu koru za čišćenje kuhinje, piše Life Hacker.
Napravite DIY sprej za čišćenje: Svaka kuhinja treba višenamjenski sprej za čišćenje kako bi se uhvatio u koštac sa svime, od masnih radnih ploha do zaprljanih sudopera, a ovaj napravljen od narančine kore obavlja te poslove, i više. Evo kako ga napraviti. Sve što vam treba da sami napravite sredstvo za čišćenje je nekoliko ostataka kore citrusa od naranče, destilirani bijeli ocat i malo vode. Jednostavno napunite hermetički zatvorenu posudu korama, pokrijte ih bijelim octom i pričekajte dva tjedna. Nakon toga kore možete procijediti, smjesu razrijediti vodom i uliti u bocu s raspršivačem.
Djeluje kao prirodni osvježivač zraka: Naranče fantastično mirišu. Njihove kore također mirišu fantastično. Taj jaki miris citrusa izvrstan je u prikrivanju neugodnih mirisa u vašem domu.Evo kako. U 2 šalice vode stavite šaku svježih narančinih kora, malo soka od limuna i štapiće cimeta. Prokuhajte 10 minuta. Procijedite, ostavite smjesu da se ohladi i zatim je pretočite u bocu s raspršivačem. Koristite po potrebi! Stavite malo praha narančine kore u male bočice i koristite ih po kući. Stavite osušene kore naranče na dno kante za smeće kako biste spriječili pojavu tih groznih mirisa.
Napravite DIY piling za čišćenje Riješite se tvrdokornih izlijevanja i masnih mrlja na radnoj ploči, pločicama ili u sudoperu s ovim DIY sredstvom za čišćenje. Koristite narančinu koricu, a ne cijelu koru, pa to znači da se morate sjetiti oguliti narančinu koricu prije nego što je pojedete. Nakon što dobijete koricu, rasporedite je na lim za pečenje i stavite u pećnicu (ili toster) na 70 stupnjeva na 45 minuta, razbijajući grudice korice svakih 15 minuta. Zatim pretvorite dehidriranu koricu u prah pomoću blendera, procesora za hranu, mlinca za kavu ili začine. Zatim stavite sljedeće u čistu staklenu posudu: 1 do 2 žlice mljevene osušene korice citrusa, ½ šalice sode bikarbone, ¼ šalice soli i ¼ šalice natrijevog karbonata. Protresite sve u staklenci da se sastojci sjedine. Da biste upotrijebili sredstvo za čišćenje, pospite ga po zaprljanoj površini, a zatim izribajte vlažnom spužvom, krpom ili starom četkicom za zube za teže mrlje. Isperite područje kada završite.
Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."