Čudo na rebru

Kosilica Zagrepčaninu odrezala svih pet prstiju, kirurzi na Rebru uspješno su mu ih prišili

Shutterstock
11.07.2019.
u 11:00

Nevjerojatna priča iz zagrebačke bolnice Rebro

Zagrebački liječnici Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb prošli su tjedan na operaciji, koja je trajala 16 sati, spasili pet prstiju muškarca koji je, dok je kosio travu, ostao bez njih, piše Jutarnji list.

Marko (42) prošli je tjedan u srijedu u dvorištu svoje obiteljske kuće u blizini Zagreba popravljao ogradu i dio žice ostao je u travi. Dan poslije toga u četvrtak je kosio, a upravo je ta žica zapela u kosilici. Nagnuo se kako bi izvadio žicu, ali je kosilica povukla i žicu i njegovu ruku.

"Mislio sam da me samo udario dio kosilice. Zapravo, ni sad ne znam što se točno dogodilo, ali znam da me pogled na moju ruku paralizirao. Osjećam prste, ali zapravo ih nema. Svih pet. Leže negdje po travi, krv curi...", ispričao je Marko za Jutarnji list.

Brzo je s bratom pronašao četiri prsta u travi, stavio ih u vrećicu i krenuli su prema Rebru. Susjed je ostao tražiti peti prst koji je, srećom, pronašao i odnio ubrzo u bolnicu.

Doktori su uspjeli spasiti svih pet prstiju i vratiti ih na ruku. Šest plastičnih kirurga dalo je sve od sebe, a prišivanje svakog prsta trajalo je dva sata. 

Kirurzi koji su vodili ovu operaciju jesu: dr. Hrvoje Kisić, dr. Nino Fuchs, dr. Anto Dujmović i specijalizant dr. Marko Mance. Njima su se u jednom trenutku zahvata pridružili i doc. dr. Krešimir Bulić te dr. Dino Papeš.

"Srećom, prsti su bili u dobrom stanju, čak ni previše uprljani. Najmanje je stradao palac, odnosno samo njegov vrh koji je naknadno donio susjed”, objašnjava dr. Fuchs. “Operacija se zapravo radila na dvije strane: jedna je grupa pripremala prste, a druga šaku. Trebalo je naći krvne žile, odnosno arteriju i venu, tetive i živce te spojiti kost. Dok sam pripremao prste, isto to radio je dr. Kisić na šaci”, objašnjava dr. Dujmović za Jutarnji.

Oporavak će biti dug jer treba paziti na prste, a uzima i antibiotike i dobiva lijekove koji sprečavaju stvaranje ugrušaka. 

Ključne riječi

Komentara 5

LO
login
12:01 11.07.2019.

Svaka cast doktorima. Svakom bonus i po jednog specijalizanta.

MA
macor3
12:34 11.07.2019.

bravo doktori

SU
sunce12345
12:06 11.07.2019.

Kapa do poda doktorima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije