Deserti sa žara nova su dimenzija okusa i svakako ih vrijedi kušati. Kad je u pitanju voće – i ono se može peći na roštilju, koji će mu dati još bolji, intenzivniji okus koji nastaje karamelizacijom šećera. Birajte slasne, zrele, sezonske plodove – u proljeće jagode, ljeti breskve, marelice, dinje, lubenice, smokve... Poslužite ih sa šlagom, omiljenim sladoledom... i doživljaj će biti potpun. Breskve prepolovite, izvadite im koštice i napunite ih svježim ili zamrznutim borovnicama, posutim s malo smeđeg šećera i limunovim so-
kom. Stavite ih na foliju, zatvorite paketić pa pecite na grillu desetak minuta.
Lubenicu izrežite na trokutiće debljine oko 2 cm. Nabodite ih na drveni štapić kroz dio na kojemu je kora i pecite minutu-dvije na roštilju. Poslužite uz sladoled ili prelivene čokoladom, medom... Od ananasa, banana, krušaka, smokava, bresaka... poprskanih limunovim sokom napravite ražnjiće, ispecite ih na žaru te poslužite s pireom od 250 g malina, naribane kore i soka od pola naranče te 1 žlice šećera.
Grilane nektarine sa slaninom
Sastojci:
- 4 nektarine
- 100 g pršuta
- 1 šaka listića bosiljka
- 3 žlice meda
- 1 žlica balzamičnog octa
Priprema: Nektarine operite i razrežite ih na pola. Izvadite im koštice te svaku polovicu razrežite na četiri jednaka dijela. Šnite pršuta prerežite na dva dijela po dužini pa ih presavijte, također po dužini, u tanju traku. Preko svake kriške nektarine stavite listić bosiljka, a zatim je omotajte pršutom. Probodite nektarinu i kraj pršuta čačkalicom kako se pršut ne bi odmotao pri pečenju, potom ih kratko ispecite na roštilju ili grill tavi, dovoljno da pršut otpusti svoje arome. Zakuhajte med i balzamični ocat kako biste dobili sirupasti umak. Ohladite ga i prelijte njime još tople nektarine s pršutom.
Breskve sa sirom i bosiljkom
Sastojci:
- 4 breskve
- 20 g meda
- 75 g gorgonzole
- 8 listića bosiljka
Priprema: Breskve operite, osušite, prepolovite i odstranite im košticu. Stavite ih na grill i pecite na strani bez kože dok ne omekšaju. Vruće ih pospite komadićima gorgonzole, rastopljenim medom i grubo sjeckanim listićima bosiljka. Grilane breskve odličan su spoj s grilanom svinjetinom ili ih poslužite uz jogurt ili sladoled.
Pečene banane s cimetom
Sastojci:
- 6 banana
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 300 g smeđeg šećera
- sok od pola limuna
Priprema: Prerežite neoguljene banane po duljini, poprskajte ih s malo limunova soka. U zdjelici pomiješajte 2 žličice cimeta i 300 g smeđeg šećera. Mješavinom cimeta i šećera premažite otkrivenu stranu svake banane. Pecite ih na dobro nauljenom roštilju 2-3 minute pa ih servirajte oguljene uz sladoled od vanilije i tučeno vrhnje ili grčki jogurt.
Jagode u foliji
Sastojci:
- 500 g jagoda
- 2,5 žlice šećera
- 3-4 žlice limunovog soka
- prstohvat soli
Priprema: Šećer, limunov sok i sol sjedinite. Jagode rasporedite u paketiće od aluminijske folije, prelijte sokom i posipajte još prstohvatom šećera. Zatvorite paketiće i pecite ih 10-ak minuta na grillu (ili direktno na ugljenu). Poslužite uz šlag ili mascarpone u koji ste umiješali malo šlaga, limunova soka i ekstrakta vanilije.
Ananas s voćnim likerom
Sastojci:
- 4 deblje šnite ananasa
- 180 ml voćnog likera ili rakije
- 180 g smeđeg šećera
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
Piprema: Dobro izmiješajte liker, šećer i ekstrakt vanilije dok se šećer ne otopi. Na roštilju pecite ananas 10-ak minuta (narezan na kriške ili na štapiću kao ražnjiće). Dok se ananas peče, prelijevajte ga mješavinom likera, vanilije i šećera, uz povremeno okretanje. Poslužite dok je vruće uz kuglicu sladoleda od vanilije i svježu mentu.
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove: