Nova dimenzija okusa

Krenule su pripreme: Za nadolazeći Praznik rada pripremite deserte sa žara!

shutterstock
29.04.2023.
u 07:00

Vrijeme je da kušate slasne banane s cimetom i sladoledom, grilane nektarine sa sirom, ananas s likerom...

Deserti sa žara nova su dimenzija okusa i svakako ih vrijedi kušati. Kad je u pitanju voće – i ono se može peći na roštilju, koji će mu dati još bolji, intenzivniji okus koji nastaje karamelizacijom šećera. Birajte slasne, zrele, sezonske plodove – u proljeće jagode, ljeti breskve, marelice, dinje, lubenice, smokve... Poslužite ih sa šlagom, omiljenim sladoledom... i doživljaj će biti potpun. Breskve prepolovite, izvadite im koštice i napunite ih svježim ili zamrznutim borovnicama, posutim s malo smeđeg šećera i limunovim so-
kom. Stavite ih na foliju, zatvorite paketić pa pecite na grillu desetak minuta.

Lubenicu izrežite na trokutiće debljine oko 2 cm. Nabodite ih na drveni štapić kroz dio na kojemu je kora i pecite minutu-dvije na roštilju. Poslužite uz sladoled ili prelivene čokoladom, medom... Od ananasa, banana, krušaka, smokava, bresaka... poprskanih limunovim sokom napravite ražnjiće, ispecite ih na žaru te poslužite s pireom od 250 g malina, naribane kore i soka od pola naranče te 1 žlice šećera.

Grilane nektarine sa slaninom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 nektarine
  • 100 g pršuta
  • 1 šaka listića bosiljka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica balzamičnog octa

Priprema: Nektarine operite i razrežite ih na pola. Izvadite im koštice te svaku polovicu razrežite na četiri jednaka dijela. Šnite pršuta prerežite na dva dijela po dužini pa ih presavijte, također po dužini, u tanju traku. Preko svake kriške nektarine stavite listić bosiljka, a zatim je omotajte pršutom. Probodite nektarinu i kraj pršuta čačkalicom kako se pršut ne bi odmotao pri pečenju, potom ih kratko ispecite na roštilju ili grill tavi, dovoljno da pršut otpusti svoje arome. Zakuhajte med i balzamični ocat kako biste dobili sirupasti umak. Ohladite ga i prelijte njime još tople nektarine s pršutom.

Breskve sa sirom i bosiljkom

Sastojci:

  • 4 breskve
  • 20 g meda
  • 75 g gorgonzole
  • 8 listića bosiljka

Priprema: Breskve operite, osušite, prepolovite i odstranite im košticu. Stavite ih na grill i pecite na strani bez kože dok ne omekšaju. Vruće ih pospite komadićima gorgonzole, rastopljenim medom i grubo sjeckanim listićima bosiljka. Grilane breskve odličan su spoj s grilanom svinjetinom ili ih poslužite uz jogurt ili sladoled.

Pečene banane s cimetom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 6 banana
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 300 g smeđeg šećera
  • sok od pola limuna

Priprema: Prerežite neoguljene banane po duljini, poprskajte ih s malo limunova soka. U zdjelici pomiješajte 2 žličice cimeta i 300 g smeđeg šećera. Mješavinom cimeta i šećera premažite otkrivenu stranu svake banane. Pecite ih na dobro nauljenom roštilju 2-3 minute pa ih servirajte oguljene uz sladoled od vanilije i tučeno vrhnje ili grčki jogurt.

Jagode u foliji

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 2,5 žlice šećera
  • 3-4 žlice limunovog soka
  • prstohvat soli

Priprema: Šećer, limunov sok i sol sjedinite. Jagode rasporedite u paketiće od aluminijske folije, prelijte sokom i posipajte još prstohvatom šećera. Zatvorite paketiće i pecite ih 10-ak minuta na grillu (ili direktno na ugljenu). Poslužite uz šlag ili mascarpone u koji ste umiješali malo šlaga, limunova soka i ekstrakta vanilije.

Ananas s voćnim likerom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 deblje šnite ananasa
  • 180 ml voćnog likera ili rakije
  • 180 g smeđeg šećera
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije

Piprema: Dobro izmiješajte liker, šećer i ekstrakt vanilije dok se šećer ne otopi. Na roštilju pecite ananas 10-ak minuta (narezan na kriške ili na štapiću kao ražnjiće). Dok se ananas peče, prelijevajte ga mješavinom likera, vanilije i šećera, uz povremeno okretanje. Poslužite dok je vruće uz kuglicu sladoleda od vanilije i svježu mentu.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije