Kurkuma je poznata kao začin i kao antioksidans koji ima protuupalno djelovanje. Nova su istraživanja potvrdila da njena konzumacija može smanjiti rizik od srčanog udara za 65 posto, pogotovo u postoperativnoj fazi pacijenata kojima su ugrađene srčane premosnice.
Časopis American Journal of Cardiology prenio je istraživanje sveučilišta Chiang Mai koje sugerira da kurkuma može pomoći bržem oporavku nakon operacije u kojoj se srce, zbog nedostatne opskrbe krvlju, može oštetiti.
Tajlandski znanstvenici proučavali su od 2009. do 2011. godine 121 bolesnika od kojih je polovina uzimala kapsule kurkume od jedan gram četiri puta dnevno. Terapija je trajala osam dana, počevši od trećeg dana nakon operacije. U 13 posto slučajeva pacijenti su doživjeli srčani udar, dok je infarkt imalo čak 30 posto onih koji nisu uzimali kurkumu, piše Daily Mail.
Kurkuma se već stoljećima koristi u kineskoj prehrani i medicini, a sada se utvrdilo da može djelovati na upalne procese koji imaju važnu ulogu u razvoju niza bolesti, uključujući i bolesti srca.