Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
visoko smo rangirani

Zašto je u Hrvatskoj tako teško proći vozački ispit: Još smo i najskuplji!

Popuštanjem mjera od sutra s radom kreću i auto škole
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
30.03.2024.
u 13:37

Zutobi je sastavio ljestvicu zemalja u svijetu u kojima je najlakše, ali i najteže naučiti voziti, kao i troškove ishođenja vozačke dozvole.

Analizirajući troškove vozačkog, kao i njihovu težinu i dob u kojoj se smije voziti, Zutobi je sastavio ljestvicu zemalja u svijetu u kojima je najlakše, ali i najteže naučiti voziti, kao i troškove ishođenja vozačke dozvole. Prema istraživanju, Hrvatska je na vrhu ljestvice, piše Croatia Week. 

Zemlje u kojima je najteže položiti vozački ispit:

1. Hrvatska: Hrvatska je prema ovom istraživanju završila na prvom mjestu među zemljama u kojima je najteže položiti vozački ispit. Kao razlog navode se skupi i strogi uvjeti koji zahtijevaju veliku količinu učenja i praćenja da bi se položili. Napominju i da je prosječan broj sati potrebnih za dobivanje vozačke dozvole 85, a zakonska je obveza odraditi te sate prije polaganja ispita.

VEZANI ČLANCI: 

No, treba napomenuti da je minimalni broj sati koje kandidati moraju položiti za B kategoriju u hrvatskim autoškolama 65, što uključuje 30 sati teorije i 35 sati vožnje. Za svaki nepoloženi ispit kandidati trebaju izdvojiti dodatnih minimalno 3 sata, što čini brojku od 85 sati prilično nategnutom. Za polaganje svih ispita i dobivanje dozvole Hrvati moraju predočiti i više liječničkih potvrda te izdvojiti oko 1085 eura, piše N1.

2. Brazil

3. Mađarska

4. Bahrein

5. Crna Gora

Zemlje u kojima je polaganje vozačkog ispita najskuplje:

1. Hrvatska: Hrvatska je također zauzela prvo mjesto po cijeni vozačkih ispita. Hrvati u prosjeku moraju platiti 960 eura više od većine zemalja.

2. Malezija: Malezijski vozački ispit je vrlo temeljit i samim time vrlo skup, te od kandidata zahtijeva polaganje teoretskog i praktičnog dijela. Osim toga, Malezijci moraju provesti 33 sata na nastavi. Iako je ukupni trošak od 588 eura, 466 eura niži od hrvatskog, ipak je dovoljno skup da zauzme drugo mjesto.

VEZANI ČLANCI: 

3. Andora: Mala pirinejska kneževina Andora treća je najskuplja zemlja za polaganje vozačkog ispita, s ukupnim troškom od nešto više od 466 eura. Budući da je Andora tako mala, svi se testovi provode jedan dan u tjednu u istom centru za testiranje.

Zemlje u kojima je polaganje vozačkog ispita najjeftinije:

1. Pakistan: Pakistanski vozački ispit je nevjerojatno jeftin, dapače, cijena mu je manja od 1,20 eura.

2. Indija

3. Vijetnam

Djevojka (17) je pala vozački ispit bez da je upalila automobil, a razlog je nevjerojatan...

Komentara 8

Avatar majkuvam
majkuvam
16:18 30.03.2024.

I kad polože mnogi voze kao da su kupili vozačku na pazaru...

Avatar Aurel
Aurel
16:32 30.03.2024.

u iole pristojnim novinama navede se i izvor teksta koji se prenosi... a naročito kad se radi OVAKO sumnjivim podacima. Naime, u gotovo čitavoj eu dobivanje dozvole košta 2.000-5.000€... tako da je ova tvrdnja da je hrvatska najskuplja na sivjetu - čista budalaština.

CH
chemica
16:29 30.03.2024.

Sjećam se kad je rodica devedesetih polagala vozački u Njemačkoj, ukupna cijena svih troškova je tada iznosila nekih devet tisuća kuna. Pošto ne mogu povjerovati da je u u proteklih četvrt stoljeća pojeftinilo, prije ću onda uvažiti tvrdnju Googla da je prosječna cijena dobijanja vozačke u Njemačkoj u međuvremenu porasla na tri tisuće eura ( ama baš svi troškovi), ovisno o vozačkim sposobnostima i u kojem dijelu države se polaže. Google tvrdi da je najskuplje položiti vozački u Norveškoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije