LEGLO BAKTERIJA

Mnogi ga preskaču kod čišćenja, a ovaj predmet na sebi sadrži više bakterija od zahodske školjke!

shutterstock
29.07.2024.
u 08:00

Većinu predmeta koji su skloni skupljanju bakterija možemo jednostavno održavati pomoću dezinfekcijskih maramica i sličnih sredstava za čišćenje

U želji da živimo što zdravije, većina nas nastoji svoje domove i druge prostore u kojima boravimo držati čistima. No, stručnjaci tvrde kako prilikom čišćenja često zanemarujemo jedan predmet koji je možda i najprljaviji u našem domu. Riječ je o – telefonu! Zvuči nevjerojatno, ali istraživanja su pokazala kako su upravo mobilni telefoni ili zajednički fiksni telefon u kući i uredu često pravo leglo bakterija, sa šokantnih 25.127 bakterija po kvadratnom inču - što je 127 više nego na zahodskoj školjki, piše britanski Express.

Gurui čišćenja iz Digital PR Agency ističu kako ljudi često zanemaruju dezinficiranje telefona, iako je to način da se relativno lako smanji izloženost bakterijama koje su opasne za naše zdravlje.

VEZANI ČLANCI:

'Svakodnevno koristite dezinfekcijske maramice za čišćenje ovih uređaja, posebno slušalice i mikrofon. Ako vaše slušalice imaju spužvaste dijelove, razmislite o kupovini rezervnih dijelova kako biste ih zamijenili svakih nekoliko tjedana', savjetuju stručnjaci.

Spužvasti dijelovi mogu se čistiti i toplom vodom i vodikovim peroksidom, no izbjegavajte deterdžente jer ih je teško potpuno isprati iz spužve.

GALERIJA: Stavljate wc papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite što prije

1/5

No, telefoni nisu jedini predmeti koje svakodnevno koristimo, a koji su prepuni bakterija; tipkovnica, miš i ekrani računala su također identificirani kao žarišta bakterija.

'Brišite ih dezinfekcijskim maramicama ili krpom poprskanom blagim rastvorom za čišćenje na kraju svakog dana kako biste smanjili rizik od bolesti. Također, ne zaboravite oprati ruke nakon korištenja ovih predmeta, posebice ako se, primjerice, nakon korištenja mobitela ili računala, spremate ručati.

Jednostavan trik za skidanje mrlja s daske za rezanje!

Ključne riječi

Komentara 1

OK
Okrad11
09:57 29.07.2024.

"...telefon ima 25.127 bakterija po kvadratnom inču - što je 127 više nego na zahodskoj školjki." - Tko li je to tako točno izbrojao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije