putovanje na budžetu

Najbizarniji hosteli u Europi: Od spavanja u vinskoj bačvi do spavanja u zatvorskoj ćeliji

Hotel ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/5
21.08.2024.
u 13:30

Za ova nesvakidašnje iskustva ne treba vam puno novca

Budžet za putovanja vas ne mora ograničiti da boravite u dosadnom smještaju, misli Jill McElroy, stručnjakinja za putovanja. Tako je otkrila svojih pet najčudnijih europskih hostela, od preuređenog Boeinga 747 do bivšeg vojnog zatvora u kojem je boravak toliko jeftin da je kriminalan, piše Daily Mail.

Prvi na popisu našao se zatvor Karosta u Latviji. "Jeste li ikada poželjeli proživjeti posljednju noć slobode? Pa, Zatvorski hotel u Latviji ostavit će u vama osjećaj kao da to stvarno i jest vaša posljednja slobodna noć", ispričala je McElroy. Radi se o jedinom bivšem vojnom zatvoru otvorenom za turiste, s hotelom smještenim unutar funkcionalnog zatvora.

Foto: Shutterstock

"Bonus bodovi se dodjeljuju ovom hotelu jer je osoblje upućeno da se prema vama ponaša kao prema pravom zatvoreniku, oduzimajući vam vaše stvari i kažnjavajući neposlušnost", objasnila je. "Krevet" vam za 15 eura može biti drvena klupa u ćeliji dok ćete 30 eura trebati izdvojiti za cijelu ćeliju. 

Jumbo hostel u Stockholmu smješten je u obnovljenom Boeingu 747. Ovaj hostel sadrži sve za ugodan boravak: kokpit je pretvoren u ugodnu sobu, a glavna kabina sadrži prostrane spavaće sobe, kupaonice, pa čak i mjesto za druženje. Hostel je smješten 20 metara od zračne luke Stockholm-Arlanda tako da putnici prilikom boravka mogu uživati u pogledu na zrakoplove koji jure pistom.

Foto: Shutterstock

Clink Noord u Amsterdamu nalazi se u blizini Centralne stanice i uz jedan od kultnih gradskih kanala. "Nećete pronaći bolje mjesto u gradu", rekla je McElroy. Hostel se nalazi unutar nekadašnjeg Shellovog laboratorija, a značajke izvorne zgrade iz 1920-ih su poboljšane.

"DJ-evi stvaraju atmosferu u ZincBaru, a atrij ispunjen biljkama služi kao odlično mjesto za odmor nakon joge", objasnila je stručnjakinja za putovanja. Ondje se također nalaze i kafić, restoran, knjižnica, kino, samoposlužna kuhinja i noćni klub. Kreveti koštaju od 40 do 50 eura.

Na popularnom grčkom otoku Santorini nalazi se Hostel Caveland. "Caveland djeluje luksuzno, s prostranim bazenom, sobama koje izgledaju kao suvremene špilje i opsežnim programom događanja, uključujući filmske večeri, grčke degustacijske večere, jogu i mnoge druge", objasnila je McElroy. Noćenje u špilji stajat će vas 31,50 eura.

Foto: Caveland Hostel/screenshot

Hostel pokreće i brojne zelene inicijative usmjerene na ograničavanje utjecaja posjeda na okoliš, poput potpune zabrane jednokratne plastike, kompostiranja otpada, administracije bez papira i održivog upravljanja vodom. "Utjelovljujući život grčkog otoka, ovaj pristupačni hostel idealan je za one koji se žele osjećati kao da su odsjeli na tradicionalnom imanju", rekla je McElroy.  

Kuća Sandeman u Portu nalazi se u vinskim podrumima Sandeman unutar jedne od najlegendarnijih zgrada u tom portugalskom gradu. Za još bolje iskustvo, svaki je krevet u obliku vinske bačve. "Očekujte individualne kapsule za spavanje, prostrane sobe, bar na otvorenom i noćne portugalske obiteljske večere s besplatnim vinom", opisala je McElroy. 

Foto: The House of Sandeman/screenshot

Ovaj hostel udaljen je pet minuta od popularnog povijesnog središta Porta, a ima i pogled na rijeku Douro. Kreveti u vinskom hostelu koštaju od 31,50 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije