Prema izvršnoj urednici portala Delish i autorici mnogih kreativnih recepata Lindsay Funston, zapečena je mrkva odličan prilog svakom pečenju; a kada joj se doda osebujni timijan i bistri domaći med, još se više istakne prirodna slatkoća tog korjenastog povrća. Prema Funston, za pripremu ovog jela možete koristiti i velike mrkve, samo ih prije pečenja ogulite i narežite na deblje kolutiće. Vrijeme potrebno za pripremu ovog priloga je manje od jednog sata, a trebati će vam:
1 kg male mrkve, može i mlade
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice bistrog meda
1 žlica svježeg soka od limuna
3-4 grančice svježeg timijana
sol i svježe mljeveni crni papar
Zagrijte pećnicu na 200°C. Mrkvu narežite i ogulite, ako želite. Svaku posebno veliku mrkvu prerežite po dužini na pola. Stavite sve na veliku tepsiju i prelijte maslinovim uljem. Začinite solju i paprom, dobro promiješajte i pecite 15-25 minuta ili dok gotovo ne omekša i lagano porumeni; vrijeme ovisi o gustoći mrkve. Umutite med i limunov sok. Izvadite lim iz pećnice i pokapajte ga mješavinom meda i limuna. Otkinite listiće timijana s grančica i pospite po povrću. Lagano promiješajte i vratite mrkvu u pećnicu na još 8-10 minuta ili dok ne postane mekana i sjajna.
Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati