Opasno za zdravlje

Nije ni temperatura zraka ni puni mjesec: Evo zašto se noću često budite i skidate pokrivač

Foto: Shutterstock
1/5
07.09.2024.
u 09:00

Svi smo barem jednom doživjeli buđenje usred noći zbog nelagode, osjećaja sparine ili iznenadnog kašlja. Na prvi pogled, mogli bismo pomisliti da je jednostavno pretoplo u sobi, ali istina je da bi uzrok mogao biti mnogo dublji.

Jeste li znali da idealna razina vlažnosti u domu treba iznositi između 40% i 60%? Ako je niža od toga, zrak postaje suh, uzrokujući pritom iritacije dišnih puteva i suhoću kože. No, kad vlaga premaši tu razinu, prostor postaje savršeno mjesto za razvoj plijesni i gljivica. Primijetite li da se često budete sa začepljenim nosom ili osjećate probleme s disanjem, to bi mogla biti posljedica plijesni koja se razvija u vašem domu. Ona ispušta mikroskopske spore koje, kada ih udahnete, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući kronični kašalj, otežano disanje i  dispneju. Studije su pokazale da vlaga i plijesan u zatvorenim prostorima mogu povećati i rizik od razvoja astme za čak 50%, dok se procjenjuje da je 21% svih slučajeva astme u SAD-u povezano upravo s ovim problemom.

I-VENT sustavi mogu se prilagoditi i integrirati u svaki dom, osiguravajući da svjež zrak uvijek kruži vašim prostorom
Foto: i-Vent Hrvatska

Visoka vlažnost i plijesan u zraku nisu samo štetni za fizičko već i za psihičko zdravlje. Mozak registrira ovakve uvjete kao prijetnju pa kada spavate, vaše tijelo ostaje u stanju pripravnosti, što rezultira češćim buđenjem, smanjenom kvalitetom sna, čak i apnejom od koje pati 26 posto hrvatskih građana i pet milijardi ljudi u svijetu. Osim toga, povišena razina vlage može pogoršati stanje zidova u vašem domu, posebno na hladnim vanjskim površinama, gdje se kondenzacija nakuplja i stvara savršene uvjete za plijesan.


Zašto je ventilacija važna?

Jedan od najozbiljnijih rizika povezanih s vlagom i plijesni je razvoj aspergiloze – bolesti uzrokovane gljivicom Aspergillus koja se manifestira na nekoliko načina, od blagih simptoma do životno ugrožavajućih stanja. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom posebno su ranjive na invazivnu aspergilozu, koja zahvaća pluća, ali i druge organe, što može biti smrtonosno ako se ne liječi na vrijeme.

Jedna od čestih zabluda je da su novi prozori i dobro izolirane fasade dovoljne za zaštitu od vlage. No s jeseni, hladniji dani donose povećan rizik od nakupljanja vlage na hladnim zidovima i stvaranja plijesni, posebno u prostorijama s lošom ventilacijom, poput kupaonica, podruma ili na mjestima gdje su prozori rijetko otvoreni. Jedan od najučinkovitijih načina za prevenciju toga problema je ugradnja kvalitetnog I-VENT ventilacijskog sustava koji omogućava konstantan 24-satni protok svježeg zraka unutar doma, bez potrebe za otvaranjem prozora. Ne samo što uklanja višak vlage i sprječava stvaranje plijesni već i zadržava hladan zrak u prostoru prilikom korištenja klima-uređaja. Osim toga, pravilno ventilirani prostori manje su skloni kondenzaciji, što znači da ne morate brinuti o stvaranju plijesni na hladnim vanjskim zidovima, iza namještaja ili u uglovima soba. Bez obzira na to radi li se o novogradnji ili adaptaciji starog objekta, I-VENT sustavi mogu se prilagoditi i integrirati u svaki dom, osiguravajući da svjež zrak uvijek kruži vašim prostorom.

Pravilno ventilirani prostori manje su skloni kondenzaciji, što znači da ne morate brinuti o stvaranju plijesni na hladnim vanjskim zidovima, iza namještaja ili u uglovima soba.
Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s I-VENT-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije