Što češće, to bolje

Nije samo užitak i zadovoljstvo: Evo koje su sve dobrobiti orgazma

Shutterstock
14.10.2024.
u 22:12

Ne samo da vam može pomoći da bolje spavate, već istraživanja pokazuju da orgazmi mogu poboljšati vaš imunitet, potaknuti zdravlje kostiju i pročistiti vašu kožu – i to je samo nekoliko zdravstvenih prednosti orgazma.

"Tijekom seksualne stimulacije i orgazma, mozak proizvodi i oslobađa tvari zvane neurotransmiteri i neuropeptidi", objašnjava Nan Wise, terapeutkinja, neuroznanstvenica i autorica knjige ‘Zašto je dobar seks važan’ te kolumnistica Glamoura u rubriku Pitajte dr. Nan. "Te su tvari izvrsne za vaše sveukupno fizičko i emocionalno blagostanje. Mogu smanjiti stres, poboljšati san, pojačati imunitet i poboljšati raspoloženje."

Je li učestalost orgazama bitna? Kratak odgovor: Da, kaže dr. Jolene Brighten, seksualna savjetnica i autorica knjige ‘Je li ovo normalno?’. Orgazmi mogu čak produljiti život. "Pokazalo se da orgazmi imaju koristi za naše hormone, imunološki sustav i zdravlje zdjeličnog dna", objašnjava. "Većina istraživanja o dugovječnosti provodi se na muškarcima, ali nemamo razloga vjerovati da redoviti orgazmi ne bi imali pozitivan utjecaj i na dugovječnost žena.

VEANI ČLANCI: 

Redoviti orgazmi povezani su s općim blagostanjem i seksualnim zadovoljstvom." Evo što možete dobiti ako prioritet stavite na svoje seksualno zadovoljstvo i kako doći do boljih orgazama... Orgazmi sprječavaju akne. Oslobađaju oksitocin (hormon koji dolazi s osjećajem zadovoljstva) i smanjuju kortizol (koji signalizira stres), pa su manje šanse da ćete dobiti osip ili akne ako uživate u redovitim orgazmima. Orgazam također može odmah poboljšati izgled kože jer pojačava protok krvi i kisika prema licu, što rezultira prirodnim sjajem.

VEZANI ČLANCI: 

Doživjeti orgazam tijekom bilo kakve seksualne aktivnosti može vam pomoći da se bolje osjećate u svom tijelu. "Kada se fokusiramo na to koliko zadovoljstva nam naše tijelo može pružiti, možemo naučiti povezivati svoje tijelo s užitkom", kaže Wise. "Žene koje su sudjelovale u mojim istraživanjima orgazma rekle su da im je udobnost u vlastitom tijelu značajno poboljšala uživanje u seksualnom životu."

VEZANI ČLANCI: 

Zadovoljstvo u krevetu pomaže vam da lakše zaspite. "Mnogi ljudi kažu da im orgazmi pomažu da se opuste i lakše zaspu", kaže Suzannah Weiss, autorica knjige ‘Subjectified: Becoming a Sexual Subject’. Hormon prolaktin, koji se oslobađa nakon seksa, pomaže vam da brže zaspite, a oksitocin i vazopresin osiguravaju dublji san. "Provela sam istraživanje o tome kako mozak reagira na seksualnu stimulaciju i orgazam", kaže Wise. "Otkrili smo da orgazam povećava protok krvi u mnogim dijelovima mozga, što znači da mozak dobiva zdravu, hranjivu stimulaciju."

Isto poboljšanje cirkulacije koje poboljšava vašu kožu također ide prema vašem vlasištu i pomaže rastu kose. Pojačani protok krvi tijekom intimnosti rezultira jačom, sjajnijom i dužom kosom. Orgazmi pomažu u održavanju niskog krvnog tlaka, što usporava proces starenja. Oni također povećavaju razinu estrogena, koji potiče stvaranje kolagena, što koži daje mladolik izgled. Orgazmi oslobađaju kemijsku tvar DHEA, koja pomaže uravnotežiti vaš imunološki sustav, potiče zdravlje kostiju i pomaže u obnavljanju tkiva.

VEZANI ČLANCI: 

Redoviti orgazmi mogu pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Oksitocin koji se oslobađa tijekom orgazma doslovno vas čini sretnijima. Orgazmi mogu poboljšati vašu sposobnost povezivanja s partnerom. "Redovit i ispunjujući seksualni život jedan je od najboljih načina za poboljšanje veze – a imati dobre odnose povezano je s općim blagostanjem", kaže Wise. "Seksualna stimulacija i orgazmi oslobađaju prirodne ublaživače boli vašeg tijela", dodaje Wise. Oksitocin ne samo da vas čini sretnima, već može pomoći u ublažavanju glavobolja, artritisa i menstrualnih grčeva. Tijekom seksualne stimulacije i orgazma vaše grudi postaju punije. I vaše usne nisu izuzete od pojačanog protoka krvi u lice tijekom orgazma, zbog čega izgledaju punije nakon seksa. Mišići koji se aktiviraju tijekom Kegelovih vježbi također se aktiviraju tijekom orgazma. Ako imate poteškoća s postizanjem orgazma, uzmite u obzir da otvorena komunikacija s partnerom i eksperimentiranje s različitim tehnikama mogu značajno poboljšati vaše iskustvo.

O ovim stvarima muškarci i žene zapravo razmišljaju tijekom seksa, tvrdi istraživanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije