Obrambeni mehanizam

Nije svaki kašalj isti: Evo zašto neki kašlju tijekom cijele godine, a drugi samo zimi

kašalj
Foto: Shutterstock
1/7
15.10.2024.
u 16:38

Kašalj je obrambeni mehanizam našeg tijela, ali i pokazatelj ozbiljnijih medicinskih stanja. Evo kako prepoznati različite vrste kašlja.

Naporan, dosadan, iscrpljujući… vjerojatno ste se već mnogo puta u svome životu susreli s kašljem koji je zapravo jedan od obrambenih mehanizama našega tijela. No jeste li znali da, u prosjeku, kašalj je simptom koji se kod većine zdravih osoba pojavljuje barem jednom do dvaput godišnje, a uglavnom ga uzrokuju razne iritacije grla ili dišnih putova, izazvane bakterijama i virusima.

Međutim, on može biti pokazatelj i raznih drugih medicinskih stanja – otkriva nam razne alergije, ali može otkriti i stanje našeg srca ili želuca. Ako ste pušač, kašalj će biti prvi pokazatelj da vam cigarete, katran i nikotin opasno smetaju. Primjerice, ako nakon prehlade dugo kašljete, tada će vas upravo kašalj upozoriti i na moguću upalu pluća.


Što je kašalj i zašto se pojavljuje?

Naime, kada dođe do iritacije u grlu ili dišnim putovima, živčani sustav šalje poruku mišićima u prsima i trbuhu da se stegnu i izbace zrak te se na ovaj način dišni putovi oslobađaju trenutnih smetnji, kao što je sluz, dim, alergeni, poput prašine, plijesni i peludi.

Foto: Shutterstock

Međutim, nije svaki kašalj isti, može se pojavljivati u različito doba dana, može trajati dva tjedna ili nekoliko mjeseci, može biti suhi i nadražujući ili pak produktivan i mokar. Upravo definiranjem ovih razlika, liječnik može postaviti dijagnozu i otkriti njegov uzrok, kao i odrediti terapiju. Kašalj većinom jest znak nadraženosti dišnih putova (dušnika i dušnica – bronha), no može biti posljedica i drugih zdravstvenih tegoba, primjerice želučanog refluksa (povrata želučane kiseline u jednjak) ili popuštanja srca. U tom slučaju kašalj se u pravilu javlja pri tjelesnom naporu. Neke vrste lijekova koji se propisuju za liječenje bolesti srca ili povišenog krvnog tlaka također mogu kao nuspojavu uzrokovati kašalj.

Pri bolestima dišnih putova, često se suhi kašalj nakon nekoliko dana pretvori u produktivni kašalj, koji nestane s izlječenjem bolesti (gripe, bronhitisa, laringitisa). No ako produktivni kašalj potraje više tjedana, to može upućivati na neku neotkrivenu ozbiljniju bolest. Zato se treba obvezno obratiti liječniku pri svakom kašlju koji potraje više od mjesec dana. Promukli kašalj u djeteta u nekim je slučajevima znak laringitisa. U tom slučaju treba ovlažiti zrak u prostoriji u kojoj dijete boravi i obratiti se liječniku čim prije.


Što je nadražujući, a što produktivni kašalj?

Nadražujući ili suhi kašalj ne uzrokuje izbacivanje sluzi, često postoji samo osjećaj “škakljanja” ili “grebanja” u grlu koje izazva refleks kašlja. Ova vrsta kašlja vrlo je iscrpljujuća jer se najčešće javlja i tijekom spavanja, ali i tijekom cijelog dana. Iako je suhi kašalj najčešće je uzrokovan infekcijama gornjeg dišnog sustava, poput prehlade ili gripe, ako potraje duže od dva tjedna, uzrok mogu biti i druga medicinska stanja, kao što je astma, alergija ili želučani refluks.

Foto: Shutterstock

Suh i nadražujući kašalj liječi se unosom tekućine koja ovlažuje sluznicu dišnog sustava te katkad proizvodima koji suzbijaju kašalj.

Produktivni kašalj naziva se i mokrim kašljem jer uključuje izbacivanje sluzi iz dišnog sustava. Postoji osjećaj kao da postoji predmet u stražnjem dijelu grla ili kao da nešto kaplje straga niz grlo, a zapravo se sekret cijedi stražnjom stijenkom ždrijela (postnazalni drip). Mokri kašalj često nastaje uslijed obične prehlade, gripe, upale pluća, bronhitisa ili astme, a kod djece i malih beba najčešće je uzrokovan običnom prehladom.

Produktivni kašalj liječi se obilnom hidracijom (unosom tekućine), koja pomaže ovlaživanju sluznice dišnog sustava kao prve crte obrane protiv bolesti i uzročnika bolesti te proizvodima koji pomažu da sluz bude manje “žilava” i da se lakše iskašlje. Na taj se način organizmu olakšava borba protiv infekcije te se smanjuju simptomi produktivnog kašlja koji može ozbiljno narušiti kvalitetu svakodnevnog života, a posebno ga teško podnose djeca.


Idealna pomoć kod kašlja

Foto: Abela Pharm

Kašalj se može liječiti mnogim prirodnim načinima, a svakako najpoznatiji je propolis. Iako se ovaj čudesni proizvod pčela proslavio po brzom zacjeljivanju rana, on ima i antibakterijska, anestetička, protuupalna, dezinfekcijska i fungicidna svojstva. Propolis se koristi i kao prirodni antibiotik, a pokazao se kao vrlo učinkovito sredstvo za ublažavanje simptoma suhog i mokrog kašlja. Upravo zato, proizvođač Abela Pharm u svojoj je liniji proizvoda Propomucil® spojio pročišćeni i standardizirani propolis s moćnim antioksidansom i ekspektoransom N-acetilcisteinom, a rezultat je superiorna kombinacija koja pomaže kod produktivnog kašlja, ali i koja jača imunološki sustav te ga čini spremnim za borbu protiv virusa i bakterija. Osim Propomucil® 600 vrećica, ugodnog okusa naranče, idealnih kod produktivnog kašlja, ova linija sadrži pastile i sirupe za odrasle i za djecu, koji će vam biti pouzdani pomoćnici kod prehlada, ali i ozbiljnijih problema s respiratornim sustavom, kao što su upala pluća ili bronhitis.

Više informacija potražite na https://abela.hr/, a proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije