optičari upozoravaju

Pripazite na novi opasan trend na društvenim mrežama: Stavljaju kapi meda u oči za poboljšanje vida

med
pixabay
07.08.2024.
u 15:30

Potreban je med Jimerito iz Maroka koji se na američkim wellness stranicama prodaje po cijeni od čak 80 dolara, a navodno ima 'antimikrobna i antibakterijska svojstva'

Na društvenim mrežama česta je pojava bizarnih, ali i opasnih trendova, a sad je na red došao jedan koji tjera ljude da vrište od boli. Naime, pojavili su se videozapisi u kojima ljudi, za poboljšanje vida, u oči stavljaju kapi meda. Sve što je potrebno je Jimerito med iz Maroka, a za koji zagovornici tvrde da pomaže u borbi protiv infekcija oka, suhih očiju, pa čak i kroničnih stanja poput glaukoma, piše Daily Mail

Med Jimerito se na američkim wellness stranicama prodaje po cijeni od čak 80 dolara, a navodno ima 'antimikrobna i antibakterijska svojstva'. No, videozapisi na društvenim mrežama pokazuju suprotno. Naime, nakon što stave kapi u oči, mnogi imaju burne reakcije, a optičari upozoravaju ljude da ne slijede trend jer nema dokaza o bilo kakvoj zdravstvenoj koristi.

Na TikTok profilu @dtalkaline objavljeno je nekoliko videa u kojima ljudi stavljaju kapi meda u oči, a zatim plaču od bolova. U objavi piše da kapi pomažu 'očistiti vid', 'povećati domet vida' kao i 'popraviti zujanje u ušima'.

@dtalkaline Its in my pro-file if you want to try 😅 #jimeritohoney #eyes #blindness #cataract #health #eyeproblems ♬ som original - AV music

 

I korisnica Tiandra Wilde odlučila je testirati novi trend. "Osjećam se kao da mi je oko upravo dobilo detoksikaciju", rekla je u videu te je dodala da "peče". Wilde tvrdi i da "treba izliječiti sve vrste problema s vidom koje imate". TikTok je iz sigurnosnih razloga stavio upozorenje preko ovog videa da "sudjelovanje u ovoj aktivnosti može dovesti do ozljeđivanja vas ili drugih".

 

@tiandrawilde If you have eye probs, you should seriously research this product🩵 #jimeritohoney #optimalhealth #productreview #tiktokshop #fyp ♬ original sound - Tiandra Wilde


Među bezbrojnim navodnim dobrobitima koje donosi kapanje meda u oči, korisnici tvrde da se mogu riješiti plutajućih očiju - bezopasnih malih tamnih točkica u vašem vidu, kao i sindroma suhog oka koje se događa kada oči ne proizvode dovoljno suza ili suze prebrzo ispare. Oni koji hvale kapi na internetu kažu da med sadrži posebnu molekulu glukoze zvanu trehaloza, koja pomaže stanicama da zadrže vlagu.

VEZANI ČLANCI:

Neki idu i korak dalje pa tvrdi da kapi mogu olakšati glaukom, uobičajeno stanje oka u kojem optički živac, koji povezuje oko s mozgom, postaje oštećen i može uzrokovati sljepoću. Nadalje, dodaju da bi "antibakterijska svojstva" kapi također mogla pomoći kod konjunktivitisa. Stručnjaci tvrde da, iako med ima protuupalna svojstva, nema jasnih dokaza da će stavljanje meda u oči pomoći infekcijama, a uopće nema dokaza da baš Jimerito med može imati bilo kakav blagotvoran učinak na oči.

"Ne bih preporučila stavljanje meda u oči jer može izazvati peckanje i opću nelagodu", upozorava Tina Patel, optičarka za kontaktne leće. "Razgovarajte sa svojim lokalnim optičarom ako osjetite bilo kakve neugodne ili zabrinjavajuće simptome s očima i ne zaboravite posjetiti svog optičara barem svake dvije godine radi općeg pregleda", dodala je.  

VIDEO Zaljubljenik u vježbanje na TikToku jede pseću hranu jer je navodno 'prepuna proteina'

Optometrist Bryony Allen iz Specsaversa također upozorava da nema jasnih dokaza da je ovo učinkovito te da bi moglo doći do štetnih nuspojava. "Ukratko, čuvajte med za kolače, slatkiše ili na tostu", zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije