Oko recepta se potrudila gastroblogerica Tatjana Pastuović Klaić, a trebali smo malo pretražiti njezin blog Cookam i guštam da bismo pronašli ove omiljene kolačiće.
Munchmallow
Sastojci za kekse:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica kakaa
- mali prstohvat soli
- 50 g šećera
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice cimeta
- 1 jaje
- 100 g maslaca
Za pjenu od bjelanjaka:
- 60 ml vode
- 1 žlica meda (livada)
- 160 g šećera
- 1 burbon vanilija šećer
- 10 g želatine u prahu + 2 žlice vode
- 2 bjelanjka
- mali prstohvat soli
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 4 žlice ulja
Priprema:
Od sastojaka za kekse umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 1 sat, a može i preko noći. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Dva lima obložite papirom za pečenje. Radnu površinu lagano pospite brašnom pa hlađeno tijesto vrlo tanko razvaljajte (tijekom pečenja tijesto će narasti). Malim okruglim kalupom/rezačem režite tijesto u krugove promjera oko 4 cm i složite na limove. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 190 °C. Pečene keksiće ohladite. Dok se keksi hlade, pripremite pjenu. Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i ostavite da nabubri (10ak minuta). U lončiću zagrijte 60 ml vode, dodajte med, vaniliju i 80 g šećera. Kuhajte na jačoj vatri dok ne provrije, tada smanjite vatru i nastavite još kratko kuhati dok se na površini stvaraju mjehurići. Kada dobijete sirup maknite s vatre i umiješajte pripremljenu želatinu. Dok se kuha sirup, blelanjke posolite i miksajte u mekani snijeg te postupno dodajte preostali šećer (80 g) i dalje miksajte. Bjelanjcima, uz neprekidno miksanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljeni sirup i miksajte dok se sve ne sjedini u čvrsti šaum. Smjesom od bjelanjaka napunite slastičarsku vrećicu pa na sredinu svakog keksića istisnite malo smjese/pjene. Nadjevene kolačiće ostavite da se suše na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Pripremite glazuru – čokoladu izrežite na manje komade, otopite na pari ili u mikrovalnoj pa dodajte ulje i dobro promiješajte. Jedan po jedan kolačić umočite u čokoladu i odložite na rešetki da se ocijede, a zatim premjestite na lim obložen papirom i ostavite na hladnijem mjestu da se čokolada stisne. Ohlađene kolačiće poslužite i uživajte!