Slatke priče

Omiljeni slatkiš djetinjstva u domaćoj izvedbi: Ako ste voljeli munchmallow, ovaj će vam recept popraviti dan!

12.03.2023.
u 07:00

Svi znamo nekoga tko je kao klinac obožavao munchmallow, a možda ste to baš vi. Usudit ćemo se reći da je ovaj domaći stoput bolji od kupovnog kojeg pamtimo iz nekih drugih vremena - provjerite jesmo li u pravu, isplatit će vam se trud!

Oko recepta se potrudila gastroblogerica Tatjana Pastuović Klaić, a trebali smo malo pretražiti njezin blog Cookam i guštam da bismo pronašli ove omiljene kolačiće.

Foto: Tatjana Pastuović Klaić

Munchmallow

Sastojci za kekse:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica kakaa
  • mali prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice cimeta
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca  

Za pjenu od bjelanjaka:

  • 60 ml vode
  • 1 žlica meda (livada)
  • 160 g šećera
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 10 g želatine u prahu + 2 žlice vode
  • 2 bjelanjka
  • mali prstohvat soli  

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 4 žlice ulja

Foto: Tatjana Pastuović Klaić

Priprema:

Od sastojaka za kekse umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 1 sat, a može i preko noći. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Dva lima obložite papirom za pečenje. Radnu površinu lagano pospite brašnom pa hlađeno tijesto vrlo tanko razvaljajte (tijekom pečenja tijesto će narasti). Malim okruglim kalupom/rezačem režite tijesto u krugove promjera oko 4 cm i složite na limove. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 190 °C. Pečene keksiće ohladite. Dok se keksi hlade, pripremite pjenu. Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i ostavite da nabubri (10ak minuta).  U lončiću zagrijte 60 ml vode, dodajte med, vaniliju i 80 g šećera. Kuhajte na jačoj vatri dok ne provrije, tada smanjite vatru i nastavite još kratko kuhati dok se na površini stvaraju mjehurići. Kada dobijete sirup maknite s vatre i umiješajte pripremljenu želatinu. Dok se kuha sirup, blelanjke posolite i miksajte u mekani snijeg te postupno dodajte preostali šećer (80 g) i dalje miksajte. Bjelanjcima, uz neprekidno miksanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljeni sirup i miksajte dok se sve ne sjedini u čvrsti šaum. Smjesom od bjelanjaka napunite slastičarsku vrećicu pa na sredinu svakog keksića istisnite malo smjese/pjene. Nadjevene kolačiće ostavite da se suše na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Pripremite glazuru –  čokoladu izrežite na manje komade, otopite na pari ili u mikrovalnoj pa dodajte ulje i dobro promiješajte. Jedan po jedan kolačić umočite u čokoladu i odložite na rešetki da se ocijede, a zatim premjestite na lim obložen papirom i ostavite na hladnijem mjestu da se čokolada stisne. Ohlađene kolačiće poslužite i uživajte!

Foto: Tatjana Pastuović Klaić



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije