Smoothieji su brzi, jednostavni, svestrani napitci s kojima možete započeti svoj dan ili mogu biti odlični međuobrok. U svom je najjednostavnijem obliku smoothie kombinacija tekućine, voća i/ili povrća i leda. Spajanjem ovih komponenti dobijete osvježavajuće, ukusno i zdravo piće.
Tom Wildman s američke kulinarske akademije Tante Marie Culinary Academy rekao je za portal Whole Fully kako je pravljenje vlastitog smoothieja uvijek daleko bolja opcija od kupnje već gotovog proizvoda, prvenstveno jer kontrolirate što ide u vaš napitak. A osim toga, kaže Wildman, 'zabava je u eksperimentiranju! A evo koje korake preporučuje za savršeni smoothie:
1. Napunite zamrzivač
Zamrzavanje voća ima nekoliko prednosti kod pripreme smoothieja: osim što kasnije nećete trebati koristiti led, ako steknete naviku zamrzavanja viška voća i povrća uvijek ćete imati podlogu za smoothie.
Uz malo pripreme, većina voća podnosi zamrzavanje. Jagode treba čistiti, banane oguliti i nasjeckati, a jabukama i kruškama treba treba ukloniti unutrašnjost. Isto tako, voće je najbolje narezati na komade prije smrzavanja i rasporediti ga po ravnoj površini obloženoj papirom za pečenje. Pazite da se voće ne dodiruje, a zatim zamrznite preko noći stavite da se zamrzne.
Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran'
2. Pazite na teksturu napitka
Ključ savršenog smoothieja je u pravom omjeru tekućine i krutih sastojaka. Svatko ima različite ideje o tome kakva je idealna konzistencija smoothieja, tekuća ili gusta nalik milkshakeu. U svakom slučaju, trebati ćete neko prirodno sredstvo za zgušnjavanje, a mnogo je sastojaka pomoću kojih to možete napraviti: najpopularniji sastojak je banana, ali možete koristiti i meso avokada ili kokosa.
Chia sjemenke već su duže vrijeme vrlo popularne jer su prepune važnih hranjivih sastojaka, a izvrstan su dodatak smoothiejima: pomiješajte žlicu chia sjemenki s tri žlice vode i imate vlastiti 'gel' od chia sjemenki - prirodno sredstvo za zgušnjavanje.
Za tekući se dio ne morate držati vode: voćni sokovi mogu dodati odličan voćni okusa ili možete koristiti mlijeko, pa i bademovo ili sojino mlijeko. Ako koristite mango ili ananas, možete nastaviti 'tropsku temu' dodavanjem kokosovog mlijeka.
3. Proširite osnovni recept
Da biste maksimalno iskoristili dobrobiti smoothieja, razmislite o dodavanju povrća, začinskog bilja, sjemenki i drugih 'supernamirnica'. Pregršt tamnozelenog lisnatog povrća poput kelja i špinata super ide u smoothie i jačan imunitet, a nevjerojatno su zdravi i sastojci poput goji i acai bobica ili lanenih sjemenki.
4. Inspirirajte se
Osnovna formula smoothieja može se pretvoriti u juhu, desert ili doručak - na primjer rajčicu, papriku, krastavac, češnjak, led i malo octa spojiti u hladnu osvježavajuću španjolsku juhu Gazpacho, a jagode, vrhnje i malo šećera u gusti kremasti sladoled.
U trogiru možete probati novu gurmansku poslasticu: Biftek omotan zlatom
volim smothie