RODITELJI, OPREZ! U prodaji su kineske figurice za najmlađe prepune otrovnih kemikalija

Ove igračke izazivaju rak

22.06.2009.
u 19:22

Plastične igračkice živih boja, izrađene prema popularnim likovima Nemu, njegovu tati Merlinu, plavoj ribi Dori i ostalim likovima iz animiranog hita “U potrazi za Nemom”, pronađene u Poljskoj povučene su s tržišta jer je utvrđeno da sadrže ftalate, sredstvo za omekšavanje čija je prisutnost zabranjena u igračkama za djecu u dobi do tri godine.

Dražesna morska stvorenja kineske proizvodnje u Poljskoj su se prodavala u plastičnoj vrećici pod brendom “Lovely collection” te s oznakom “Non toxic” i “CE mark”. Ipak su s tržišta povučena jer je utvrđeno da sadrže ftalate. Naoko identične igračke pronašli smo u jednom od zagrebačkih kineskih dućana.

Moguća neplodnost
One se prodaju na komade po pet kuna, a ne u vrećici. Jesu li istog sastava, trebala bi utvrditi analiza, ali izgledaju posve jednako kao poljske igračke otkrivene preko RAPEX-a, europskog sustava brzog uzbunjivanja koji cijelu EU u tjednim izvještajima informira koji su predmeti opće uporabe povučeni s tržišta i zašto. Ftalati su aditivi koji služe omekšavanju plastičnih masa i omogućuju njihovo oblikovanje.

Pokusima na životinjama dokazano je da neki od njih djeluju kancerogeno, i to na reproduktivne organe, objašnjava doc. Jasna Bošnir, voditeljica laboratorija Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, a najgori je 2-ethylhexyl ftalat. Upravo je DEHP registriran u kineskom Nemu, i to na razini od čak 33 posto. Nakon višegodišnjih polemika, Europska je unija 2006. godine potpuno zabranila ftalate u igračkama za najmlađe, a u ostalim predmetima njihova je uporaba ograničeno dopuštena do 30 posto u masi.

Truju se i dok spavaju
– Ftalati se ispiru i otpuštaju od strukture plastike kojoj su dodani. Mala djeca stavljaju sve, pa i igračke, u usta, a onda se ftalati slinom prenose u organizam – opisuje doc. J. Bošnir.

I znoj je mogući medij za ulazak ftalata u tijelo, primjerice, ako dijete takvu igračku čvrsto drži neko vrijeme znojnom ručicom ili spava s njom i znoji se.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije