od pariza do bogote

Ovo su gradovi s najboljom kavom na svijetu: Većina ih se nalazi u Europi

Shutterstock
01.09.2024.
u 14:00

Kava ima svoju itekako bogatu povijest, a u mnogima mjestima i dalje možete uživati u autentičnoj atmosferi prošlosti

Za mnoge je kava jedna od stvari bez koje jednostavno ne mogu. Ovaj topli napitak vas razbudi, zagrije i ohrabri i to sve u tek nekoliko gutljaja. Najpoznatiji napitak na svijetu ima i svoju itekako bogatu povijest. 

Jeste li znali da je kava nekoć bila osuđivana kao "gorki Sotonin izum" sve dok je papa Klement VIII nije probao i blagoslovio je za cijeli kršćanski svijet? Od povijesnih espresso barova u Rimu do modernih kafića u Melbourneu, ovo su najbolji gradovi kave na svijetu, piše Blacklane Blog.

Adis Abeba, Etiopija: Rodno mjesto kave upravo je glavni grad Etiopije, koji nudi autentično iskustvo koje vas vraća na same početke ovog ukusnog napitka. Kultura kave u Etiopiji usredotočena je na tradicionalnu etiopsku ceremoniju kave, ritual koji koji je podjednako posvećen zajedništvu i gostoprimstvu koliko i samom napitku. U Addis Abebi možete svjedočiti ovoj drevnoj ceremoniji u mnogim domovima i kafićima.

VEZANI ČLANCI:

Proces uključuje prženje zrna zelene kave na otvorenom plamenu, njihovo ručno mljevenje i kuhanje kave u jebeni, tradicionalnoj glinenoj posudi. Rezultat je bogat, aromatični napitak koji se poslužuje u malim, delikatnim šalicama, često uz grickalice poput kokica ili pečenog ječma.

Seattle, Washington, SAD: Ovaj grad nije samo rodno mjesto Starbucksa, legendarnog giganta kave koji je revolucionirao način na koji svijet konzumira svoju jutarnju kavu, to je također jedan od najboljih gradova kave u SAD-u. U gradu postoji bezbroj neovisnih kafića i pržionica kave. 

Kultura kave u Seattleu također je duboko isprepletena s održivošću i inovacijama. Mnoge gradske pržionice prednjače se u nabavi etički uzgojenih zrna i smanjenju njihovog ugljičnog otiska, čineći vaše iskustvo kave ne samo ukusnim, već i društveno odgovornim.

Bogotá, Kolumbija: Kad pomislite na Latinsku Ameriku, kava vam često padne na pamet, a u srcu ovog kavom bogatog kontinenta nalazi se Bogotá, jedan od najboljih gradova za kavu na svijetu. U Café San Alberto kava se ne samo poslužuje, već i slavi.

Ovdje se zrna ručno biraju iz poznatog kolumbijskog Trokuta kave, pomno odabrana zbog svoje kvalitete i održivosti. Radi se o mjestu gdje dok pijete kavu, kušate i dušu Kolumbije.

Nemojte pretjerivati: Ovo je 8 znakova da konzumirate previše mliječnih proizvoda

1/9

Rim, Italija: Talijani su poznati po svojoj ljubavi prema hrani, a kunu se u svoj espresso. Rođen upravo ovdje u Italiji, espresso je predmet ponosa, a Rimljani su ga usavršili do oblika umjetnosti. Sant’Eustachio Il Caffè povijesni je kafić koji poslužuje svoju tajnu mješavinu od 1938. godine, privlačeći lokalno stanovništvo i posjetitelje na čašu svog poznatog kremastog espressa.

To je obavezna stanica za svakoga tko želi kušati pravu bit rimske kulture kave. Još jedan nezaobilazan posjet je Caffè Greco, jedan od najstarijih kafića u Rimu, gdje espresso potiče intelektualce i umjetnike od 1760. godine

Sa svojim raskošnim interijerima i bogatom poviješću, posjet ovom mjestu čini se kao da ste se vratili u prošlost, iako je espresso uvijek svjež, snažan i suštinski rimski koliko god to moguće.

Pariz, Francuska: Zamislite sebe kako sjedite za malim okruglim stolom na popločanoj ulici, okruženi tihim zujanjem razgovora i mirisom svježe mljevenog zrna. Ovo je bit pariške kulture kave, gdje je svaka šalica umjetničko djelo, koje su izradili baristi koji kavu tretiraju kao haute couture

Najbolja kava na svijetu prži se u Vodnjanu!

Najstariji kafić u Parizu je Le Procope, osnovan 1686 godine, a nekoć je ugostio velikane poput Voltairea i Benjamina Franklina.

Beč, Austrija: U Beču se kultura kavana toliko njeguje da ju je UNESCO službeno priznao. A nakon što završite sa uživanjem u šalicama kave u grandioznim kafićima grada, shvatit ćete zašto je to tako. Café Central praktički je vremeplov. Otvoren od 1876. godine, ovaj je kafić ugostio osobe poput Freuda i Trockog.

U Beču uz poznatu bogatu čokoladnu torta, možete uživati i u šalici jake, tamne Sacher kave koja savršeno pristaje uz svaki zalogaj torte.

London, Velika Britanija: London je možda poznat po tradiciji čaja, ali neka vas to ne zavara jer ovaj grad poznaje svoju kavu.  Monmouth Coffee Company u Covent Gardenu kamen je temeljac londonske kulture kave od 1970-ih. 

Istanbul, Turska: Istanbul je grad u kojem se istok susreće sa zapadom, a ta je fuzija sasvim očita u njegovoj sceni kave. U srcu istanbulske kulture je tradicionalna turska kava, napitak jedinstven kao i sam grad.

Napravljena kuhanjem fino mljevenih zrna kave s vodom, a ponekad i šećerom, u posebnom loncu koji se zove džezva, turska kava se poslužuje nefiltrirana, dopuštajući da se talog taloži na dnu šalice. Rezultat je jaka, gusta kava intenzivnog okusa koju treba polako ispijati, često popraćenu komadićem ratluka.

Tokio, Japan: Ako ste luksuzni putnik sa željom za jedinstvenim napitcima, u butik kafićima Tokija pronaći ćete svoju savršenu šalicu kave. Ovdje je fokus na kvaliteti umjesto na kvantiteti, a baristi pedantno pripremaju svaki espresso kako bi istaknuli bogate, nijansirane okuse zrna.

Melbourne, Australija: Često hvaljen kao jedna od svjetskih prijestolnica kave, Melbourne je pripremu kave pretvorio u pravo umjetničko djelo, sa sofisticiranim espresso barovima i zanatskim kafićima na gotovo svakom uglu. Šetajući gradom, brzo ćete shvatiti da je kava ovdje ozbiljan posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije