Za potpuno uživanje u ovoj predivnoj slastici predlažemo vam da kolač barem sat vremena prije posluživanja izvadite na sobnu temperaturu – arome će se otpustiti i zagolicati vam sva osjetila.
Čokoladni crumble s kremom od naranče
Za kremu:
- 3 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- 30 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 2 naranče (ribana korica)
- 220 ml soka od naranče
Za crumble:
- 300 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 60 g gorkog kakaa
- 1 jaje
- 16 g praška za pecivo
- 150 g maslaca
Priprema kreme:
U lonac ulijte mlijeko i dodajte naribanu koricu i sok od naranče. Zakuhajte na laganoj vatri. Ručno umutite žumanjke sa šećerom. Zatim dodajte brašno i dobro promiješajte. Pripremljenu smjesu dodajte mlijeku i pažljivo miješajte da se krema zgusne. Maknite s vatre, premjestite kremu u posudu i ostavite da se ohladi pokrivena plastičnom folijom.
Priprema crumblea:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i gorki kakao; zatim dodajte jaje i prašak za pecivo. Pomiješajte sve sastojke pa dodajte hladni maslac iz hladnjaka narezan na male komadiće. Izradite smjesu rukama dok ne postane mrvičasta. 2/3 smjese istresite u kalup promjera 24 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Rukama utisnite smjesu u kalup i poravnajte površinu kako bi podloga na svim mjestima bila jednake visine. Prelijte kremom od naranče i poravnajte slastičarskom lopaticom. Prekrijte preostalom smjesom za crumble i ubacite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 °C. Pecite oko 30 minuta, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.