Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svakih nekoliko mjeseci

Perilica posuđa ispušta neugodne mirise i ne pere toliko dobro? Evo kako je očistiti da suđe ponovno sjaji!

Pixabay
17.07.2022.
u 14:10

Nemojte zaboraviti očistit filtar perilice posuđa. Najčešći uzrok neugodnog mirisa iz perilice posuđa je začepljeni odvodni filtar.

Perilice posuđa mogu početi skrivati ​​neke odvratne stvari koje stvaraju neobične mirise, dugotrajne ostatke, pa čak i plijesan. Ne samo da su smrad i pogled na prljavu perilicu posuđa neugodni, nego perilica neće raditi tako dobro ako nije čista. 

Dubinsko čišćenje perilice posuđa zahtijeva malo muke, ali Real Simple otkriva kako jednostavno očistiti perilicu posuđa, čak i ako je pljesniva, smrdi ili jednostavno ne čisti posuđe onako kako bi trebala.

Koliko često biste trebali čistiti svoju perilicu posuđa ovisi o tome koliko se koristi. Općenito govoreći, preporučuje se čišćenje perilice posuđa svaka dva do četiri mjeseca. 

Ispraznite svoju perilicu posuđa od svog posuđa i pribora za jelo. Ako možete ukloniti police, učinite to. Tako će ih se lakše čistiti. Ako nije moguće, u redu je. Upotrijebite vruću vodu, deterdžent za pranje suđa i četku za ribanje kako biste očistili policu i brtve vrata. Alternativno, možete ih obilno pošpricati jednakim dijelovima octa i vode i nježno izribati.

Soda bikarbona može učiniti čuda, no nemojte se njome koristiti za ovo...

1/6

Nemojte zaboraviti očistit filtar perilice posuđa. Najčešći uzrok neugodnog mirisa iz perilice posuđa je začepljeni odvodni filtar. Ako ga vaša perilica posuđa ima, najvjerojatnije se nalazi na dnu stražnje strane. Uklonite filtar i očistite ga u kuhinjskom sudoperu vrućom vodom i sapunicom ili mješavinom octa i vode.

Nakon što uklonite filtar, možete očistiti odvod perilice posuđa. Uklonite sve ostatke hrane ili naslage, a zatim za čišćenje upotrijebite spužvu i vruću sapunastu vodu ili mješavinu octa. Isperite i zatim ponovno umetnite filter.

Trebali biste pokrenuti dva odvojena ciklusa da potpuno očistite perilicu posuđa - jedan s octom i jedan sa sodom bikarbonom. Za prvi ciklus, stavite posudu napunjenu destiliranim alkoholnim octom na gornju policu perilice posuđa i pokrenite normalan ciklus. Zatim ulijte šalicu sode bikarbone na dno perilice posuđa i pokrenite drugi ciklus.

Mirisi će se sigurno pojaviti kada pomiješate vodu i čestice hrane. Međutim, sljedećim trikovima možete riješiti neugodne mirise i pomoći vašoj perilici posuđa da dulje ostane čista:

  • temeljito isperite posuđe i srebrni pribor prije nego što ih stavite u perilicu posuđa
  • dubinski očistite perilicu posuđa svakih jedan do četiri mjeseca
  • očistite odvod i filtar perilice posuđa barem jednom mjesečno
  • pokrenite cikluse octa i sode bikarbone svaka dva tjedna
  • držite svoju perilicu posuđa otvorenom kada je ne koristite kako biste spriječili plijesan 
  • stavite novine i/ili zdjelicu sode bikarbone u perilicu posuđa kada se ne koristi dulje vrijeme

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije