VODITE RAČUNA

Pomoću jednostavne formule izračunajte koliko bi vode svakoga dana trebao popiti vaš pas

shutterstock
25.07.2024.
u 07:00

Da je pas dobro hidratiziran, znat ćete po lijepim i sjajnim očima te vlažnim desnima, dok upale oči i 'ljepljive' desni ukazuju na dehidraciju

Temperature su visoke i jako je važno da u organizam ovih dana unosimo dovoljne količine vode. Kako mi, tako i naši kućni ljubimci psi. No, kako znati koliko je vode dnevno potrebno psu za normalno funkcioniranje? Stručnjaci su sastavili jednostavnu formulu na temelju koje to sada možete izračunati, javlja PetMD. Dovoljno je, tvrde, težinu psa u kilogramima pomnožiti s 50. Broj koji dobijete jest broj mililitara vode koje bi pas svakodnevno trebao unijeti u organizam. Primjerice, ako pas ima deset kilograma, 10 x 50 = 500. Pas bi dnevno trebao popiti 500 mililitara vode.

A da je pas dobro hidratiziran, znat ćete po lijepim i sjajnim očima te vlažnim desnima. S druge strane, upale oči i 'ljepljive' desni ukazuju na dehidraciju.

VEZANI ČLANCI: 

Mo, može se dogoditi da pas odbija piti vodu. Stručnjaci navode šest razloga zbog kojih može doći do toga.

Ograničen pristup vodi: Voda bi psu na raspolaganju trebala biti stalno. Pritom imajte na umu da mora biti čista i u čistoj posudi, u protivnom je pas možda neće željeti piti. Provjerite i odgovara li mu mjesto na kojem ste postavili zdjelu, neki psi ne vole biti na bučnim i 'prometnim' mjestima, kao što je, primjerice, hodnik. Prilagodite psu i visinu na kojoj ćete držati posudu s vodom, kako biste mu olakšali pristup. Može se dogoditi i da drugi kućni ljubimci psu blokiraju pristup do vode, što je poznato kao čuvanje resursa. U tom slučaju pokušajte na drugo mjesto postaviti još jednu zdjelicu s vodom.

Promjena izvora vode: Mnogi psi su osjetljivi na okus vode koju im obično nudite. Na primjer, pas koji je uvijek dobivao vodu iz slavine iz gradskog vodovoda možda neće željeti piti bunarsku vodu. Isto tako, ako je pas navikao piti destiliranu ili vodu iz boce, možda će odbijati piti vodu iz slavine. U takvim situacijama osigurajte postupan prijelaz na novu vodu miješanjem dviju vrsta i postupnim izbacivanjem stare vrste vode.

Vrsta hrane: Vrsta hrane koju pas jede doprinosi njegovoj hidrataciji. Neke vrste hrane sadrže manje vlage pa će pas vjerojatno više žeđati, dok druga hrana sadrži više vlage pa će pas piti manje vode. Ako se hrani samo suhom hranom, vodite računa o tome da ima dovoljne količine vode tijekom cijeloga dana. Ako pak jede mokru i ili konzerviranu hranu, već iz nje dobit će veliku količinu vode pa će tijekom dana vjerojatno biti manje žedan.

GALERIJA: Ovo je 9 idealnih kućnih ljubimaca za one koji žive u malim stanovima

1/10

Bolesti usne šupljine: Postoje i neka medicinska stanja koja utječu na sposobnost psa da pije vodu. Psima s inficiranim ili slomljenim zubom, iščašenjem ili frakturom čeljusti te tumorima u ustima često je teško i bolno piti vodu. Loš zadah može biti znak da vaš ljubimac pati od nekog problema u usnoj šupljini. Ako sumnjate na neko od ovih stanja, svakako se konzultirajte s veterinarom.

Mučnina: Baš kao i ljudi, i psi mogu osjećati mučninu. Do toga mogu dovesti bolesti bubrega, kao i oboljenja gastrointestinalnog trakta, a zbog mučnine pas može odbijati piti vodu, ali i hranu. Ako takvo stanje potraje, posebice ako je popraćeno povraćanjem i proljevom, potražite pomoć veterinara.

Neurološke bolesti: Iako su rijetke, postoje određene neurološke bolesti koje mogu utjecati na žeđ. Jedna od poznatijih je bjesnoća zbog koje životinje u jednoj fazi odbijaju vodu. Srećom, bjesnoća se danas uspješno prevenira redovnim cijepljenjem psa. Osim toga, poremećaji dijela mozga zvanog hipotalamus također mogu rezultirati time da pas odbija vodu.

Znate li zašto visoke temperature nazivamo 'pasjim vrućinama'? Evo odgovora!

 

Ključne riječi

Komentara 1

ŠS
Štap sa glavom
08:04 25.07.2024.

Neka pas uvijek ima u svojoj posudi svježe vode i ništa ne treba računati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije