FASCINANTNI DETALJI

Povijesni celebrity: Otkriveno zašto je Tutankamon sahranjen s prikazanom erekcijom

grobnica Tutankamona
REUTERS
03.10.2024.
u 21:55

Nakon otkrića, Tutankamonovo tijelo je detaljno pregledano te je otkriveno da je njegov 'ud uspravan', a zabilježeni su i drugi neobični detalji

Iako je živio i umro prije jako puno vremena, Tutankamon je jedan od faraona starog Egipta o kojem znamo poprilično toga zahvaljujući otkriću njegove grobnice prije 102 godine. Znamo okvirne datume njegova rođenja i smrti, koja je nastupila vrlo rano, u dobi od oko 18 godina, zbog čega ovaj mlađahni faraon nije dugo vladao Egiptom, piše LADBible.

Kada je njegova grobnica otkrivena, bila je relativno neoštećena i sadržavala je mumificirane ostatke kralja koji se brzo pretvorio u pravu 'zvijezdu', a njegova zlatna posmrtna maska postala je jedan od najmoćnijih simbola starog Egipta. Međutim, postoji još jedan aspekt pogrebnih rituala vezan uz Tutankamona koji je manje poznat među ljubiteljima tog povijesnog razdoblja.

Prema egiptologinji Salimi Ikram, manje poznata činjenica o mumificiranim ostacima Tutankamona jest ta da je imao – erekciju. Kako je objasnila, nakon otkrića njegovo tijelo je detaljno pregledano te je otkriveno da je njegov 'ud bio uspravan', a zabilježeni su i drugi neobični detalji.

GALERIJA: Želite povećati svoj libido? Ovo je osam neobičnih, ali učinkovitih načina!

grobnica Tutankamona
1/9

Tutankamonovo tijelo bilo je prekriveno 'crnim slojem'  za koji se ispostavilo da je riječ o bitumenu, a neki od rezova na njegovom tijelu tijekom mumificiranja nisu bili na tradicionalnim mjestima.

'Dok sam proučavala njegovo mumificiranje, palo mi je na pamet da je možda bio mumificiran tako da se prikazuje kao ponovno rođeni bog Oziris jer je kralj za života bog Horus. Nakon smrti, on se preobražava u boga Ozirisa, boga podzemnog svijeta, a Oziris je prikazan s erekcijom jer predstavlja ponovno rođenje, uskrsnuće i plodnost', rekla je Ikram za National Geographic.

VEZANI ČLANCI: 

Objasnila je i da se crna boja njegovog tijela može povezati s plodnom crnom zemljom koju tijekom poplava na obale donosi Nil, a koja se na staroegipatskom jeziku zvala 'kemet', što doslovno znači 'crna zemlja'.

Govoreći o mogućim razlozima Tutankamonovog pokapanja s prikazanom erekcijom, Ikram je objasnila da je njegov otac Ehnaton 'promijenio religiju Egipta'. Tijekom Ehnatonove vladavine, tradicionalna egipatska religija i njeni bogovi bili su zanemareni, a u prvi plan je stavljen Aton, boga sunca. No, nakon njegove smrti, Tutankamon je odlučio vratiti stari panteon bogova, što je za stare Egipćane bilo vrlo važno.

Ikram sugerira da je Tutankamonova erekcija možda bila simbolična počast Ozirisu, bogu ponovnog rođenja i plodnosti, što je bio način da se istakne vraćanje tradicionalne religije.

Majka (32) ima 12-ero djece: 'Bila sam trudna četiri godine za redom'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije