Vrijeme je prehlada i gripe, a znamo da je najbolji prirodni način za podizanje imuniteta i sprečavanje prehlada, limun, med i đumbir. Međutim, profesor Alyn Morice sa Sveučilišta Hull tvrdi da postoji bolji "lijek" - čokolada.
Tvrdi kako kakao ima bolji utjecaj na sprečavanje prehlada i gripe, a to temelji na rezultatima istraživanja u kojem su sudjelovala 193 pacijenta kojima se stanje poboljšalo u samo dva dana nakon korištenja preparata na bazi kakaa.
VEZANI ČLANCI:
Nisu ovi prvi podaci koji ukazuju na zdravstvenu dobrobit kakaa, istraživanje provedeno na Imperial Collegeu pokazalo je da sastojak teobormin, također poznat i kao ksanteoza, sprečava simptome prehlade.
Teobromin je ljepljiviji i "puniji" od ostalih preparata za liječenje prehlade i "kači" živčane završetke u grlu, što nas navodi na iskašljavanje. Za to obično koristimo limun i med no, smatra Morice, teobromin je mnogo efikasniji izbor. Tvrdi kako vruća čokolada neće biti toliko učinkovita jer se ne zadržava dovoljno dugo u grlu u tekućem stanju, ali je zato kockica čokolade mnogo bolji izbor, zaključuje Morice.
Ono što je bitnije, naglašava dr. Morice, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a riječ je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lijekovima portiv kašlja. Stoga, idući put kada vas uhvati kašalj, posegnite za redom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšat ćete i tegobe tipične za hladnije doba godine.
Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak