Savjetuju oftalmolozi

Pretjerano izlaganje suncu nije opasno samo za kožu, već i za oči: Očne jabučice također mogu 'izgorjeti'

sunčanje
Shutterstock
08.07.2021.
u 07:00

Četvrtina ispitanika u anketi UV zrake je povezala samo s opeklinama na koži: s tim da oko 28 posto nije ni znalo da na njih utječu i UV zrake koje se reflektiraju na zimskom suncu

Očni kirurg i oftalmološki savjetnik u Očnoj klinici u Londonu dr. Samer Hamadar objasnio je da sunčeve UVB zrake mogu oštetiti rožnicu oka i uzrokovati stanje zvano fotokeratitis bolno stanje očiju koje koje nalikuje opeklinama od sunca unutar oka, a koje se javlja uslijed dužeg izlaganja očiju nevidljivim ultraljubičastim (UV) zrakama, nastalih od sunca ili od umjetnih izvora svjetla. Ovo stanje često uzrokuje i upalu rožnice, koja može dovesti do zamagljenog vida, promjena boje u vidu, glavobolje i osjećaja žarenja u očima. 

Fotokeratitis je inače poznat i kao snježna sljepoća jer često obole oni koji dugo borave na snijegu (kao npr. skijaši) zbog jake refleksije sunčevih zraka na snijegu, ledu, pijesku ili vodi.

Što smo duže izloženi refleksiji, simptomi su ozbiljniji, iako obično ne traju dugo.

Oftalmologinja dr. Roshni Kanabar kaže da oboljeli mogu imati 'krvave' oči koje su zbog oštećene rožnice bolne i preosjetljive na svjetlost, a neki  fotokeratitis opisuju kao 'osjećaj da im je pijesak u oku kad trepnu'.

- Simptomi su obično kratkotrajni, a nelagodu mogu ublažiti kapi i masti za oči - rekla je dr. Kanabar koja upozorava i da dugoročni učinci izlaganju UV zrakama mogu ugroziti vid.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Objasnila je da UVA (postoje još i UVB i UVC) zrake sadrže visoku razinu zračenja koje može proći kroz rožnicu, prozirni prednji 'prozor' oka i doći do mrežnice na stražnjem dijelu oka.

- To s vremenom uzrokuje trajnu štetu koja kulminira ozbiljnim pogoršanjem funkcije oka - objasnila je dr. Kanabar za The Sun.

A premda sunčeve zrake obično povezujemo s opasnosti od raka kože, istraživanje Australske zaklade za rak kože pokazalo je da su oči deset puta osjetljivije na nevidljive ultraljubičaste (UV) zrake od kože.

Ipak, u nedavnoj je anketi četvrtina ispitanika UV zrake povezala samo s opeklinama na koži: s tim da oko 28 posto ispitanih nije ni znalo da na njih utječu i UV zrake koje se reflektiraju na zimskom suncu, a tri od 10 ispitanika nije bilo svjesno ni da nam UV zrake  mogu štetiti i po oblačnom danu.

Bikini ima 75 godina i još se dobro drži. I dalje je vladar plaže

sunčanje
1/3

- Kratkotrajno i intenzivno izlaganje očiju suncu može izazvati i akutne promjene na rožnici, takozvani solarni keratitis koji nastaje kao posljedica opekline oka, ali i degenerativne promjene rožnice i posljedični gubitak vida - objasnila je oftalmologinja.

Uz to, kaže, sunce uzrokuje i nakupljanje žućkastih naslaga, takozvane pingvekule (vanjske mrene), koja može izazivati smetnje poput crvenila i iritacije, ali i zamućenje leće ili sivu mrenu.koja vodi i do trajnog i nepopravljivog oštećenja vida.

Kako zaštititi oči od sunca 

Foto: screenshot/facebook

  • Sunčanim naočale koje blokiraju UV zračenja
  • Nošenjem šešira svjetlijih boja, posebno u vrijeme najjačeg UV zračenja između 10 i 16 h.
  • Nošenjem kontaktnih leća s UV filterom, koje se za potpunu zaštitu mogu nositi i u kombinaciji sa sunčanim naočalama. 
  • Kapima za oči (umjetnim suzama) koje vlaže oko i ispiru nečistoće, te održavaju suzni film koji se zbog visoke temperature, bliještenja i vjetra smanjuje.  

Najgora noćna mora: Piton iz WC školjke ugrizao muškarca za genitalije!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije