Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ličko-senjska županija

Prijateljstvo gradimo da tu ostanemo – poručuju učenici Srednje škole Plitvička jezera zadovoljni životom u svojoj sredini

Korenica: Učenici srednje škole Plitvička jezera
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
01.06.2023.
u 09:15

U sklopu škole radi restoran Mrsinj i on je namijenjen praktičnoj nastavi, što osim škole u Korenici imaju još svega tri u Hrvatskoj

Došli su tako jedan dan učenici ravnateljici Željki Brozović, rekli joj da Fejs koriste samo babe i da njihova škola treba imati TikTok. Objasnili su joj da su mladi ciljana skupina te društvene mreže i da će im to koristiti za privlačenje novih učenika i promociju škole:

– Saslušala sam ih i prihvatila. I sad smo popularni – smije se Željka Brozović, ravnateljica Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice u kojoj je u gimnazijskom, hotelijersko-turističkom, kuharskom, konobarskom i slastičarskom smjeru ukupno 148 učenika.

Manje je to od kapaciteta, no uzmemo li u obzir da Korenica na papiru ima oko 3600 stanovnika, možemo govoriti o, za samo mjesto, velikoj školi. Hotelijersko-turistički i kuharski smjer najpopularniji su, a škola se može pohvaliti da svi njihovi đaci po izlasku iz školskih klupa pronalaze zaposlenje. Osim što je to potvrda da za zanimanjima vezanim uz ugostiteljstvo i turizam itekako postoji potreba na tržištu rada, potvrda je to i da su svoj posao dobro odradili profesori, ali i mentori učenika u Nacionalnom parku Plitvička jezera, kamo korenički đaci odlaze na praksu, a poslije se ondje mnogi i zapošljavaju. Naime, konobarski, kuharski i slastičarski smjer su trogodišnji, a nastava se za prva dva odvija po jedinstvenom modelu obrazovanja, što podrazumijeva puno prakse. Na primjer, prema nastavnom planu za kuharski smjer, u prvom razredu budući kuhari imaju iz teorijskog dijela nastave najviše sati iz hrvatskog jezika, odnosno godišnje 105. U istom tom razdoblju praktične nastave u školi imaju 360, a u ugostiteljskom objektu još 540 sati. U sklopu škole radi restoran Mrsinj i on je namijenjen praktičnoj nastavi, što osim škole u Korenici imaju još svega tri u Hrvatskoj. Kako izgleda praktična nastava, uvijek možete vidjeti na TikToku škole.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

– Evo, ovaj je video imao 12.500 pregled i to u samo nekoliko prvih sati – zadovoljno nam pokazuju učenici snimku na kojoj njihovi vršnjaci u sklopu praktičnog dijela nastave mijese tijesto.

Na TikToku Srednje škole Plitvička jezera možete pogledati videe sa školskih natjecanja, događanja, izleta... odnosno svega što se događa u školi i oko nje.

– Sve oni to sami snimaju i objavljuju, a rade s posuđenom opremom – hvale ravnateljica te profesori Renata Babić i Ivan Kokot svoje đake.

Tako će oni sami snimiti i 60 sekundi filma za projekt Moja.hr u kojem ove godine kao predstavnici Ličko-senjske županije sudjeluju budući hotelijersko-turistički tehničari iz drugog i trećeg razreda David Barunčić, Marino Krešić, Ivana Gašljević, Mihaela Juko, Ivan Brajko, Marin Grdić, Monika Herak i Ines Čurčić te budući konobar Stjepan Grdić, učenik drugog razreda. Mihaela, Ines, David, Ivan i Marino su iz Korenice, iz Karlovačke županije na nastavu putuju Ivana iz Čatrnje i Monika iz Rakovice, a braća Marin i Stjepan iz Saborskog stanuju u učeničkom domu.

– Mi smo se sami zainteresirali za sudjelovanje u Moja.hr i javili se turističkoj zajednici, njima je to bilo simpatično i prihvatili su. I tek smo se onda zapitali čime ćemo mi to napraviti pa smo "žicali" opremu. Do prošle godine smo u školi imali 20 godina stare kompjutore na koje se više nisu mogli instalirati nikakvi programi – smije se ravnateljica uvjerena da će njezini đaci uspješno savladati i ovaj "zadatak".

22.05.2023., Korenica - Ucenici srednje skole Plitvicka jezera iz Korenice za projekt moja.hr. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ova ekipa iz najveće hrvatske županije s najmanjim brojem stanovnika najbrojnija je ekipa u ovogodišnjem projektu Moja.hr. Voditeljica tima iz Like je Ines Čurčić koja i inače snima i u tome uživa pa ima i profesionalni fotoaparat. Vesela družina posebna je i po tome što svi oni svoju budućnost vide u Lici. Netko se planira zaposliti odmah nakon škole, netko namjerava ići na studij, a želje su raznovrsne – Fakultet elektrotehnike i računarstva, grafički dizajn, kriminalistika...

– Prijateljstvo gradimo da tu ostanemo – poručuju srednjoškolci, zadovoljni životom u svojoj sredini pa nam osim prirodnih ljepota ističu sportske sadržaje, školske aktivnosti, volontiranje, učeničku zadrugu Mali Ličani u kojoj su bili kao osnovnoškolci...

– Većina nas će ići na fakultet, neki će ostati ovdje pa će se odmah zaposliti, ali planiramo se svi vratiti u Liku i poslije fakulteta jer tu vidimo budućnost i puno šansi za život – kaže David Barunčić.

A kako se za život pripremaju, uvijek možete doznati na TikToku Srednje škole Plitvička jezera.

Možda su u cijelom svijetu poznata Plitvička jezera glavni turistički adut Like, no sasvim sigurno nisu i jedini. Uz ovaj nacionalni park tu su još i nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica te Park prirode Velebit, dolina rijeke Gacke i mlinice na njoj, pećinski park Grabovača u Perušiću, stari grad Sokolac u Brinju, Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, Majstorska cesta, utočište za medvjede u Kuterevu... Cikloturizam, planinarenje, pješačenje, vožnja quadovima, jahanje... – neke su od aktivnosti koje se ovdje nude. Ličko-senjsku županiju nazivaju još i prirodoslovnim muzejom na otvorenom, a prirodne ljepote Like mnogi tek sada počinju otkrivati. Tu je i morski dio županije, idealan za kombinaciju u vrućim ljetnim mjesecima kupanja na moru i mirnog spavanja u, na primjer, svježijem i nedalekom Gospiću. Neizostavan dio ponude je i lička kuhinja koja potvrđuje da jednostavna jela mogu biti jako ukusna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije