čuvajte ljubimce

Pripazite na svog psa tijekom jesenskih šetnji: Ova opasnost 'vreba' u parkovima

Shutterstock
29.09.2024.
u 10:00

Naime, sjemenke sadrže opasan toksin koji može dovesti do respiratorne paralize i smrti

Iako godišnje doba godine u kojem su dani sve kraći i temperature sve niže mnogima može biti omiljeno, ono sa sobom nosi i određene opasnosti, posebno za pse. Stručnjaci su savjetovali vlasnike pasa da budu oprezni dok su u šetnji sa svojim ljubimcima jer opasnost "vreba" u parku, piše Mirror.

Naime, divlji kesteni, koji se obično nalaze u jesen, mogli bi biti smrtonosni za kućne ljubimce. Prema stručnjacima za pse u Kennel Storeu, sjemenke divljeg kestena sadrže opasan toksin koji se zove eskulin. Ako ih psi pojedu, mogu početi povraćati krv, drhtati te dobiti bolove u trbuhu i proljev. U ekstremnim slučajevima sjemenke mogu čak dovesti do respiratorne paralize i smrti.

Simptomi trovanja obično se pojavljuju unutar jednog do šest sati nakon gutanja, ali mogu se pojaviti i nakon nekoliko dana. Osim navedenih simptoma, moguća je i slinavost, pojačana žeđ, odbijanje hrane, nemir, nestabilnost i borba psa da se pomakne. Divlje kestene je lako uočiti, izgledaju poput sjajnog, okruglog, crveno-smeđeg sjemena ili su možda zatvoreni u zelenu bodljikavu ljusku. Stručnjaci su upozorili ljude da paze da im se psi drže podalje od kestena dok su u šetnji.

VEZANI ČLANCI:

"Ozbiljnost simptoma ovisi o količini pojedenih kestena i veličini vašeg psa. Ako se ne liječi, trovanje može dovesti do toksičnog šoka, paralize dišnog sustava, pa čak i smrti, stoga je liječenje ključno i moglo bi spasiti život vašem psu", objasnili su stručnjaci. Ako mislite da je vaš pas pojeo divlje kestene, obratite se svom veterinaru za savjet.

"Ako niste sigurni je li ih vaš pas konzumirao, ali pokazuju znakove trovanja, trebali biste razgovarati sa svojim veterinarom. Zabilježite vrijeme i koliko kestena mislite da je vaš pas pojeo. Nikada nemojte pokušavajte izazvati povraćanje kod svog psa jer to može biti opasno i uzrokovati druge probleme", zaključio je stručnjak.

Psi se drugačije ponašaju prema ljubaznim i bezobraznim ljudima:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije