S vremenom se u kuhinji, odnosno na kuhinjskim površinama nakupi puno masnoće koju je teško očistiti, pa je onda potreban odmaščivač. Odmašćivač je moćno sredstvo za čišćenje koje se koristi u bilo kojoj prostoriji, a najviše u kuhinji jer mu je glavna svrha uklanjanje masnoća, ulja i ostalih prljavština. Zbog toga su odmašćivači puno jači od univerzalnih sredstava za čišćenje, a imaju i više jakih kemikalija od tih sredstava s kojima se čiste prašnjave ili malo zaprljane površine.
Formule za odmašćivanje obično sadrže sastojke kao što su etanolamini koje se povezuje se s astmom, mogu nadraživati i/ili nagrizati kožu, te izazvati respiratorne probleme poput kašlja. Također sadrže i alkil C12-16, a dokazano je da taj spoj astmatičarima izaziva pogoršanje simptoma. Onima koji ne boluju od astme također uzrokuje slične simptome, te može iritirati kožu i oči.
VEZANI ČLANCI:
Sredstva za odmaščivanje često sadrže i propilen glikol butil eter, još jedno nadražujuće sredstvo za kožu i oči, a može uzrokovati i otežano disanje i kašalj. Osim toga, problematični su i mirisi. Naime, kad na etiketi vidite 'miris', ne možete znati koje ga sve kemikalije čine. Neke kemikalije koje se skrivaju pod pojmom 'miris' uključuju i alergene, nadražujuće za dišne puteve, hormonske disruptore i kemikalije štetne za živčani sustav.
Ne samo da izrada vlastitog sredstva za odmašćivanje može smanjiti izloženost štetnim kemikalijama, već je i ekonomski prihvatljivija, a potrebna su vam samo dva jednostavna sastojka koja vjerojatno imate: bijeli ocat i soda bikarbona (druga dva sastojka možete i ne morate koristiti).
Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!