Završio je kreativni natječaj Zvijezda Adventa u kojem su Večernji list i Zvijezda tražili najkreativnije recepte sa Zvijezda proizvodima. Među mnoštvom recepata, savjeta, fotografija, koje su nam pristigle, naš je žiri odlučio da je najkreativnija bila Ivanka Ivas koja je, uz svoj recept za božićne kolačiće s tajnim začinima, kreirala i prigodnu pjesmu. Objavljujemo Ivankinu pobjedničku pjesmu i recept, a izdvojili smo i još neke zanimljive recepte koji su nam pristigli te svima zahvaljujemo na sudjelovanju. Ivanki stiže Zvijezdin paket. Čestitamo!
Čuli smo da se Zvijezda Adventa traži,
a ispod ću staviti i recept koji je ujedno meni najdraži.
Mislim da nisam našla jednu zvijezdu, već dvije,
kod njih se mala tajna NajAdventa krije.
Prva zvijezda je mama-veliko srce naše familije,
a druga je Zvijezdin margarin s aromom vanilije.
Božićni kolačići s tajnim začinima
Sastojci:
300 g Zvijezda stolnog margarina s aromom vanilije (od njega dobivamo kolačiće najfinije)
10 g šećera u prahu (znam da ga ide malo, al' ne budite u strahu)
400 g oštrog brašna (da smjesa ne bude premasna)
100 g mljevenih lješnjaka (koje netom prije tostiramo na vatri iznad štednjaka)
3 žumanjka (za glazuru nam trebaju tri bjelanjka)
1 žlicu soli veliku (probamo kako okus leži na jeziku)
3 velike žlice meda (da kolačićima daju okus s neba)
začin za kolače s đumbirom, kardamomom i cimetom (da nam nepca u jednom kolačiću otputuju cijelim svijetom)
šećer u prahu za glazuru (koju možemo i izbjeći ako pazimo na figuru)
Priprema:
U zdjelu stavimo brašno, šećer, mljevene lješnjake i žumanjka tri,
al' prije toga prepržimo cijele lješnjake na laganoj vatri.
U drugu zdjelu stavimo omekšani Zvijezda margarin s vanilijom stolni,
s medom postanu par nerazdvojni.
dodamo im sol i začine,
spojimo sastojke dviju zdjela i sada na red dolaze ruke majčine.
Sve dobro izmijesi i oblikuj u kuglu,
stavi da pola sata odmori u tamnom hladnjakovom uglu.
Tijesto se zatim izvalja tanko,
s kalupima se izrežu kolačići podjednako.
Peku se u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 180.
Nakon nekoliko minuta svak' će ih zagrist poželjet.
Izvaditi ih iz pećnice treba i staviti na hlađenje.
Za to vrijeme uzmite aparat za gašenje.
Šaliti se malo treba dok se glazura muti.
Snijeg od bjelanjaka sa šećerom u prahu i trebali biste s ukrašavanjem što prije krenuti.
Slana torta s krekerima
200 g slanih krekera
200-250 g Zvijezda majoneze
250 g krem-sira
4-5 kuhanih krumpira
6-7 komada kuhanih mrkvi, (4 za smjesu, a 2 komada za ukrašavanje)
1 manja teglica Zvijezda kiselih krastavčića (voda od krastavčića za natapanje keksa i nekoliko žlica u smjesu)
6 jaja (4 jaja za smjesu, a 2 za ukrašavanje)
100 g Zvijezda graška
sol, biber po ukusu.
Priprema
Povrće skuhajte (krumpir u ljusci). Povrće mora ostati još čvrsto, da se lakše izriba. Ocijedite od vode i ostavite da se ohladi. Sitno nasjeckajte krastavce i jaja. Krumpir i mrkve naribajte. U posudi pomiješajte grašak, krastavčiće, krumpir i mrkvu s majonezom, nekoliko žlica vode iz krastavčića i krem-sirom, pa začinite po ukusu.
Slaganje je jednostavno: prvo idu krekeri natopljeni u vodi od krastavčića, na njih namažite pripremljenu smjesu pa opet na to natopljene krekere, pa smjesu, pa natopljene krekere i smjesu. Ukrasite jajima, krastavčićima i ribanom mrkvom pa ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ukusi spoje. Dobar tek!
Zapečeni šaran
2 šarana od 1,5 kg očistiti i posložiti u pleh koji obilno namažeš Zvijezda Češnjak kockicama (pravo otkriće!). Ribu pokriti očišćenim i na kolutove narezanim crvenim lukom – oko 5 do 6 glavica (mora biti posve pokrivena). Lagano posoliti (ja dodam i malo kurkume) i staviti peći. Peče se otprilike 1 sat, s time da moraš paziti da luk ne izgori!
Kada je pri kraju, preliti mješavinom od 2 dcl vrhnja, 2 žlice brašna i 1 žlicom crvene paprike. Smjesu izraditi – bez grudica. Prije negoli staviš na ribu, izvadi par žlica tekućine iz pleha, ponovno izmiješaj i prelij preko ribe i luka. Neka se zapeče do zlatnožute boje!
Novija isprobana verzija je da uzmeš filete šarana i posložiš u pleh, a svi ostali postupci su isti. Prednost ovakvog načina je da se ljepše može servirati.
Servirati uz rižu i salatu od cikle.
Božićni medenjaci
Recept
1/2 kg brašna (glatko)
10 dag meda
10 dag Zvijezda margarina
12 dag šećera
1 jaje
1 žumanjak
1 puna žličica cimeta
mljeveni klinčić
korica od limuna
žličica sode bikarbone
izvaljati i rezati oblike
Za ukrašavanje
1 bjelanjak
12 dag šećera u prahu
Bjelanjak istucite pjenjačom tek toliko da se zapjeni (15 sekundi) pa u njega počnite dodavati šećer u prahu, neprestano ga miješajući. Kad smjesa postane dovoljno gusta, podijelite je u tri zdjelice i dodajte prehrambene boje po izboru. Smjesu potom prebacite u vrećice za ukrašavanje kojima možete odrezati vrh i tako ukrašavati.
Priprema
Prosijte brašno u zdjelu. Nakon toga, dodajte ostale sastojke i ručno umijesite tijesto. Zatim ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Pobrašnite površinu na kojoj ćete raditi, izrežite tijesto na 2 dijela i izvaljajte ga pomoću valjka, a pomoću kalupa počnite izrezivati oblike. Pecite na 180°, 15 minuta. Kad se malo ohlade, ukrasite ih. Dobar tek!
Penzionerski doručak
Skuhaj 5 krumpira u slanoj vodi, oguli i nareži, nareži crveni luk, skuhaj dva jaja i nareži, nareži dva režnja bijelog luka, dodaj bijelo i crno ulje, začini solju (rudarska sitna sol Tuzla), crnim paprom.
Sve to polij sa 1 dcl domaćeg crvenog vina, koje je vrelo na bobicama i imalo neprekinuto vrenje, alk 10.5 vol. %, umjesto octa.
Bobanova torta
Sastojci
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
12 dag šećera
12 dag čokolade za kuhanje
pola praška za pecivo
1 Schwaratu extra pekmez od borovnice ili šumsko voće
1/2 litre Zvijezda šlaga
Priprema
1. Pećnica na 170 stupnjeva. Promjer kalupa 26 cm.
2. Istući bjelanjke sa 12 dag šećera u čvrsti i sjajni snijeg.
3. Posebno istući žumanjke s pola praška za pecivo.
4. Na pari otopiti 12 dag čokolade za kuhanje te je umiješati u smjesu od žumanjaka i praška za pecivo. U to dodati tučene bjelanjke (lagano ih umiješati špatulom).
5. Peći u u kalupu koji ste prethodno namazali margarinom i lagano posuli brašnom 30 – 35 minuta. Biskvit će se dignuti, a kada ga izvadite, past će. Ne brinite, tako treba biti.
6. Kada se pečeni biskvit spusti, premažite ga cijelom teglicom Schwartau extra pekmeza od borovnice.
7. Istucite slatko vrhnje (po želji možete dodati kremfix i malo šećera u prahu ili samo 2 vanilin šećera) te premažite ohlađenu tortu.
8. Dobro ohladite kolač prije posluživanja.
Zuccoto torta
Sastojci
Za tijesto
4 jaja
2 žumanjka
prstohvat soli
150 g šećera
40 g Zvijezda margarina
150 g brašna
Krema
200 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
80 g šećera u prahu
50 g blanširanih badema
50 g lješnjaka
300 ml slatkog vrhnja
300 g rikota sira
50 ml Grand Marnier likera ili likera od naranče
Preljev
150 g čokolade
150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka pa ih uz prstohvat soli umutiti u čvrst snijeg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šaum, u njega lagano dodavati jedan po jedan žumanjak. Obavezno smanjiti intenzitet mućenja.
Maslac otopiti i ohladiti ako je topao pa ga ručno umiješati u smjesu od jaja. Na kraju, dodati brašno, polako ručno miješajući.
Smjesu razliti u pleh koji je prekriven papirom za pečenje. Peći 15-ak minuta, na 200 stupnjeva. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
Ovalnu posudu obložiti plastičnom folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najprije izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
Dio tijesta će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru poprskati likerom, a zatim
napuniti kremom.
Krema
Bademe i lješnjake propržiti i krupnije nasjeckati. Nasjeckati 50 g čokolade, a 150 g otopiti. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomiješati sa sirom. Smjesu vrhnja i sira podijeliti na dva dijela. Jednom dijelu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i nasjeckanu čokoladu.
Pripremljen biskvit premazati prvim, bijelim dijelom kreme, a u sredinu staviti drugi, tamni dio s čokoladom. Preko kreme rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u hladnjak preko noći.
Sljedeći dan kolač okrenuti na pladanj za posluživanje i preliti glazurom od rastopljene čokolade u toplom slatkom vrhnju. Ostaviti je da se stisne prije posluživanja.
Kroketi od prosa i badema
Sastojci
1 šalica kuhanog prosa
1 šalica kuhane crvene leće (gusto)
1 ½ šalica kukuruzne krupice
½ šalice mljevenih badema
4 žlice sitno naribane mrkve
4 žlice sitno naribanog luka
1/2 žličice soli
1/4 žličice kurkume
1∕5 žličice čili praha
Zvijezda suncokretovo ulje za prženje
Priprema
• U zdjeli pomiješajte proso, leću i ½ šalice kukuruzne krupice.
• Dodajte mljevene bademe, naribano povrće i začine.
• Sve dobro pomiješajte da dobijete jednoliku smjesu. Oblikujte krokete i uvaljajte u preostalu 1 šalicu kukuruzne krupice.
• Pržite na zagrijanom suncokretovom ulju te ocijedite na papirnatom ubrusu.
Savjet više
• Ostaci kuhane riže također se mogu koristiti u ovoj smjesi.
• Osim leće, možete koristiti i druge vrste mahunarki.
• Bademi daju poseban okus, ali, naravno, nadopunjavaju prehrambene vrijednosti jela.
Linguine s pestom, graškom, sušenim rajčicama i limunovom koricom
Sastojci za 6 osoba
2 šalice svježih listića bosiljka
2 oguljena češnja češnjaka
2 jušne žlice preprženih borovih oraščića
3 i ½ jušne žlice Zvijezda maslinovog ulja
sol
svježe mljeveni crni papar
36 dag linguina
2 šalice mladoga graška
¼ šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
¼ šalice nasjeckanih sušenih rajčica
¼ šalice nasjeckanih Zvijezda maslina
korica 1 velikog limuna
Priprema:
Za pripremu pesta, pomiješajte bosiljak, češnjak, borove oraščiće i 3 jušne žlice ulja i stavite u kuhinjski robot. Uključite mikser i pričekajte dok se sastojci ne pretvore u jednoličnu, glatku kremu. Posolite i popaprite prema potrebi. Lonac s vodom stavite na vatru da zavrije, dodajte linguine i kuhajte 4 minute. Zatim dodajte grašak i kuhajte još 3 minute. Dok se tjestenina kuha, preostalo ulje zagrijte u tavi, dodajte luk, rajčice i masline te pirjajte oko 6 minuta, odnosno dok luk ne postane staklast. Ocijedite tjesteninu, vratite je odmah na vatru i pomiješajte s pripremljenim pestom.
Savjet više: Razdijelite tjesteninu u 6 tanjura te u svaki stavite podjednaku količinu preljeva od luka i rajčica, pospite naribanom limunovom koricom i poslužite.
Sadržaj donosimo u suradnji sa Zvijezdom.