PROMO

Proslava blagdana Majke Božje Snježne u Liču: tradicija i zajedništvo

Fužine
02.08.2024.
u 14:40

Lič, pitoreskno goransko naselje u općini Fužine, domaćin je jedne od najznačajnijih vjerskih manifestacija tradicionalne proslave blagdana Majke Božje Snježne koja se održava do 5 kolovoza.

Ova proslava nije samo vjerski događaj, već i važan dio vjerskog turizma koji doprinosi kulturnom i gospodarskom razvoju ove slikovite općine. Tijekom četiri dana, hodočasnici i posjetitelji iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva bit će u prilici sudjelovati u bogatom programu koji uključuje misna slavlja, zabavne aktivnosti i kulturne priredbe.

Foto: Općina Fužine

Program proslave blagdana

Glavna proslava blagdana Majke Božje Snježne održat će se u ponedjeljak, 5. kolovoza, u Svetištu kod Ličkog Polja. Program započinje u petak, 2. kolovoza, s misnim slavljem u 18 sati, uz mogućnost svete ispovijedi. U subotu, 3. kolovoza, misa će biti u 10 sati, dok će u nedjelju, 4. kolovoza, biti organiziran bogat zabavni program u centru Liča, uključujući dječju fun zonu, obilazak etnografske zbirke te koncert grupe Insula. Posebno značajan trenutak bit će u ponedjeljak, kada će se održati centralna misa s blagoslovom vozila u 10:30 sati, te večernje misno slavlje u 18 sati.

Svetište Majke Božje Snježne - povijest

Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju ima bogatu povijest, koja datira još od 1733. godine. Prema usmenoj predaji, mještani su pokušali obnoviti srušenu crkvu Svetog Ivana Krstitelja, no suočili su se s stalnim problemima i rušenjima. Međutim, 5. kolovoza je pao snijeg, što je omogućilo da se iz snijega sagradi kapelica. U toj kapelici ukazala se Majka Božja, što je dovelo do promjene prvotne zamisli i izgradnje kapelice posvećene Gospi Snježnoj. Danas, svetište predstavlja važno mjesto štovanja ne samo za lokalnu zajednicu već i za mnoge hodočasnike koji dolaze kako bi se pomolili i zahvalili za duhovne blagoslove. Svojom povijesnom i duhovnom vrijednošću, ovo svetište nastavlja privlačiti posjetitelje koji traže mir i inspiraciju.

Foto: Općina Fužine

Glazbeno-kulturni programi

Osim duhovnog programa, tijekom vikenda posjetitelji će moći uživati i u dodatnim zabavnim sadržajima. U subotu, 3. kolovoza, s početkom u 19 sati, na jezeru Lepenica održat će se rock koncert grupe Reanimatori, što će biti izvrsna prilika za sve ljubitelje glazbe da uživaju u energičnom nastupu uz predivan ambijent jezera.

Međunarodni Festival Folklora

Nakon proslave blagdana, Fužine će biti domaćin još jednog iznimnog događaja – Međunarodnog festivala folklora koji će se održati 7. kolovoza. Više od 120 sudionika iz Hrvatske i Slovačke predstavit će bogatstvo svoje tradicije kroz ples, glazbu i kostime. Program započinje defileom kroz centar Fužina u 19:30 sati, nakon kojeg slijedi kulturno-zabavni program na ljetnoj pozornici. Ovaj festival pružit će jedinstvenu priliku za uživanje u folklornim izvedbama i kulturnoj razmjeni te će dodatno obogatiti ljetnu ponudu općine Fužine. Doživite čaroliju vjerske i kulturne baštine općine Fužine, poznate gorske rivijere s tri jezera.

Foto: Općina Fužine

Više informacija o događanjima i turističkim sadržajima općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije