Makovnjača i orahnjača su nezaobilazne zvijezde svakog blagdanskog stola u Hrvatskoj i šire. Ti mirisni dizani kolači s bogatim nadjevima od maka i oraha pravi su povratak u djetinjstvo – podsjećaju na bakin stol, starinske kuhinje i tople mirise koji ispune cijelu kuću. Iako izgledaju impresivno, uz malo strpljenja i ljubavi prema pečenju, mogu ih pripremiti i početnici. Donosimo vam provjereni recept za mekanu, rahlu i savršeno slatku makovnjaču i orehnjaču koja će se topiti u ustima.
Tijesto (za orahnjaču i makovnjaču):
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac (40 g) ili 1 suhi kvasac (7 g)
- 1 žličica šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca (otopljenog i prohlađenog)
- 2 žumanjka
- 70 g šećera
- Prstohvat soli
- Naribana korica limuna ili naranče (po želji)
Priprema: Kvasac otopite u mlakom mlijeku s malo šećera i ostavite 5–10 minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol, žumanjke, otopljeni maslac, naribanu koricu i uzdignuti kvasac. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka ili brašna. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom 1–1,5 sat, dok ne udvostruči volumen.
Nadjev za orahnjaču:
Sastojci:
- 300 g mljevenih oraha
- 120 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma (po želji)
- Naribana korica limuna
Priprema: U loncu zagrijte mlijeko, šećer i vanilin šećer do vrenja. Prelijte preko mljevenih oraha, dodajte rum i koricu limuna. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
Nadjev za makovnjaču:
Sastojci:
- 300 g mljevenog maka
- 120 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica meda
- Naribana korica limuna
Priprema: Ugrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i medom. Prelijte preko maka, dodajte koricu limuna i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi.
Formiranje i pečenje: Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. Na jedan stavite nadjev od oraha, na drugi od maka. Ostavite rubove praznima. Čvrsto zarolajte u štrucu i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 20–30 minuta da se malo dignu. Premažite s malo mlijeka ili umućenim jajetom za sjaj. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite i pospite šećerom u prahu.