pripreme za Uskrs

RECEPT DANA Bakin recept koji vraća u djetinjstvo: Napravite najbolju makovnjaču i orahnjaču ikad!

Uskrsne delicije
Sandra Simunovic/PIXSELL
14.04.2025.
u 09:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Jednom kad probate ovu makovnjaču i orehnjaču, nikad više nećete kupovati gotove!

Makovnjača i orahnjača su nezaobilazne zvijezde svakog blagdanskog stola u Hrvatskoj i šire. Ti mirisni dizani kolači s bogatim nadjevima od maka i oraha pravi su povratak u djetinjstvo – podsjećaju na bakin stol, starinske kuhinje i tople mirise koji ispune cijelu kuću. Iako izgledaju impresivno, uz malo strpljenja i ljubavi prema pečenju, mogu ih pripremiti i početnici. Donosimo vam provjereni recept za mekanu, rahlu i savršeno slatku makovnjaču i orehnjaču koja će se topiti u ustima.

Tijesto (za orahnjaču i makovnjaču): 

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (40 g) ili 1 suhi kvasac (7 g)
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca (otopljenog i prohlađenog)
  • 2 žumanjka
  • 70 g šećera
  • Prstohvat soli
  • Naribana korica limuna ili naranče (po želji)

Priprema: Kvasac otopite u mlakom mlijeku s malo šećera i ostavite 5–10 minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol, žumanjke, otopljeni maslac, naribanu koricu i uzdignuti kvasac. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka ili brašna. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom 1–1,5 sat, dok ne udvostruči volumen.

Nadjev za orahnjaču: 

Sastojci:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 120 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • Naribana korica limuna

Priprema: U loncu zagrijte mlijeko, šećer i vanilin šećer do vrenja. Prelijte preko mljevenih oraha, dodajte rum i koricu limuna. Promiješajte i ostavite da se ohladi.

Nadjev za makovnjaču: 

Sastojci:

  • 300 g mljevenog maka
  • 120 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica meda
  • Naribana korica limuna

Priprema: Ugrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i medom. Prelijte preko maka, dodajte koricu limuna i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi.

Formiranje i pečenje: Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. Na jedan stavite nadjev od oraha, na drugi od maka. Ostavite rubove praznima. Čvrsto zarolajte u štrucu i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite još 20–30 minuta da se malo dignu. Premažite s malo mlijeka ili umućenim jajetom za sjaj. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije