Uz umak "na bijelo"

RECEPT DANA Domaće raviole od bundeve napunite smjesom obogaćenom kaduljom

Foto: shutterstock
1/2
02.11.2023.
u 08:15

Buču treba prvo ispeći. Razlog zašto se peče, a ne kuha, jest što pečena buča ima manje vlage u sebi, pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti žilavije

Tijekom uzgoja buča ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, već samo prirodnu gnojidbu, pa je riječ o namirnici pogodnoj u prehrani djece. Nude se cijele, na tržnicama se prodaju i narezane na kockice, a ima toliko vrsta da se stvarno može birati – butternut, hokaido, kabocha... Koju god odabrali, njih se može kombinirati gotovo sa svime što nađete u hladnjaku, pečene uz još neke vrste povrća, poput patlidžana, mrkve ili tikvica, a poseban je specijalitet tzv. špageti-tikva, koja ima specifičnu vlaknastu strukturu i, dok se kuha, meso joj se razdvaja te jako sliči špagetima, pa je po tome i dobila naziv. Od buče se rade i juhe, rižota, njoki, a mi smo je ovaj put odlučili staviti u raviole. Evo recepta!

 

SASTOJCI:

250 g očišćene buče

1/2 kg oštrog brašna

1 jaje

250 g kozjeg sira

nekoliko listova kadulje

 

Za umak:

300-400 grama miješanih šumskih gljiva

1 glavica luka

1 žlica maslaca

2 dl kiselog vrhnja

peršin

sol

papar

Foto: Ivica Galović/PIXSELL


Priprema:

Buču narančastog mesa očistiti, narezati na kriške i ispeći u pećnici na 200°C 45 minuta do sat vremena. Razlog zašto se buča peče, a ne kuha jest što pečena buča ima manje vlage u sebi, pa zahtjeva manje brašna. Što ide više brašna, tijesto će biti žilavije, pa je stoga količina brašna navedena u sastojcima okvirna. Kad se ohladi, buču izmiksati ili zgnječiti gnječilicom za pire. Dodati jaje i postepeno dodavati brašno dok se ne umijesi čvrsto tijesto. Punjenje za raviole radi se tako da se izmiješa sir izmrvljen na sitno, doda se nasjeckana kadulja te sol i papar po ukusu. Tijesto razvaljati valjkom te na polovici tijesta rasporediti hrpice sira i prekriti praznom polovicom. Raviole narezati kotačićem za rezanje tijesta. Skuhati ih u kipućoj, slanoj vodi – gotovi su kad isplivaju na površinu. Gljive obrisati/očetkati, narezati na krupnije komade, nakosati luk i dinstati ga na maslacu. Kad uvene, ubaciti gljive i nastaviti dinstati da puste vodu, no neka ne ispari do kraja. Potom ubaciti kiselo vrhnje, dodati peršin, posoliti i popapriti. Raviole servirati na tanjur i preliti umakom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije