Pohane palačinke iz pećnice punjene šunkom i sirom savršena su kombinacija hrskavog omota i sočnog, kremastog punjenja. Ovaj recept donosi jednostavnu, ali ukusnu verziju klasičnih pohanih palačinki, bez potrebe za prženjem u dubokom ulju. Pečenjem u pećnici dobivaju se laganije, ali i dalje hrskave palačinke koje su idealne za ručak ili večeru. Uz bogatu aromu sira i slasnost šunke, ovo jelo će zasigurno osvojiti sve za stolom! Recept je podijelio Saša Vukić na svojem blogu Sašina kuhinja.
Sastojci:
- 8 palačinki
- 200 grama šunke/punkerice za pizzu
- 100 grama mozzarella sira
- 100 grama tvrdog sira za pizzu
- 70 grama mliječnog namaza
- papar
- prstohvat origana
- malo muškatnog oraščića - ako imate
- 3 jaja
- oko 150 grama krušnih mrvica
- 80 grama otopljenog maslaca za premazivanje prije pečenja
Umak:
- 50 grama majoneze
- 10 grama senfa
- pola male žličice kopra
- 2 češnja češnjaka
- prstohvat čilija
- 2 decilitra kefira - možete koristiti i 200 grama kiselog vrhnja
Priprema: U posudu naribajte šunku/šunkaricu, mozzarella sir, tvrdi sir i dodajte mliječni namaz, origano, papar i, opcionalno muškatni oraščić. Smjesu dobro promiješajte vilicom pa podijeliti na 8 jednakih dijelova, odnosno trokuta. Svaki dio stavite na palačinku pa je zamotajte. Zamotane palačinke zatim panirajte u jajima i krušnim mrvicama. Poslažite ih na lim za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i premažite ih otopljenim maslacem. Palačinke se u pećnici peku pola sata na 200 °C s uključenim gornjim i donjim grijačem. Ako ćete koristiti ventilator na vrući zrak, u tom slučaju pecite oko 7-8 minuta kraće na istoj temperaturi. Palačinke možete poslužiti uz neki vaš omiljeni umak ili možete napraviti umak od majoneze, senfa, kopra, češnjaka, čilija i kefira.
Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.