Lambada kocke su vrlo popularan kolač, a u pitanju su ukusne kocke s okusom naranče. Ovo je verzija za koju vam na trebaju ni jaja ni mlijeko, a sadrži fini osvježavajući žele od naranče, sloj keksi i bijelu kremu od gustina i vanilija. Naravno, za kraj, sve ćemo to preliti čokoladnom glazurom. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci (dimenzije pleha 35×25 cm):
Za biskvit:
- 250 ml mineralne vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ulja
- 2 žlice pekmeza od marelica
- 200 g oštrog brašna
- 50 g mljevenog keksa
- 1,5 žličice soda bikarbone
VEZANI ČLANCI:
Za žele od naranče:
- 1 litra soka od naranče
- 3 pudinga od vanilije
- 6 žlica šećera
- naribana korica naranče
Za međusloj:
- 150-200 g petit keksa
- Za bijelu kremu:
- 600 ml mlijeka
- 80 g gustina
- 6 žlica šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 200 g margarina
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 5 žlica ulja
- 2 žlica vode
Priprema:
Biskvit: Stavite u posudu mineralnu vodu, šećer, vanilin šećer, ulje i pekmez od marelica pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Potom dodajte brašno, mljeveni keks i soda bikarbonu pa još jednom sve dobro izmiješajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku smjesu bez grudica. Pleh dimenzija 35×25 cm obložite pek papirom i ulijte smjesu za biskvit. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 15 minuta dok biskvit ne porumeni. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz biskvita, pečeno je. Ostavite da se ohladi.
Žele od naranče: U malo soka od naranče razmutite puding a ostatak soka ulijte u lonac, dodajte šećer i naribanu koricu naranče i zagrijavajte do vrenja. Skinite s vatre pa ukuhajte puding miješajući žicom i kuhajte par minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Kratko prohladite uz povremeno miješanje, pa još vruć žele izlijte preko biskvita i poravnajte. Odmah na topli žele poslažite red petit keksa (nije ga potrebno navlažiti jer će omekšati od topline želea).
VEZANI ČLANCI:
Bijela krema: U malo mlijeka razmutite gustin, a ostatak sa šećerom i aromom vanilije stavite na vatru. Ukuhajte gustin sve vrijeme miješajući žicom, pa kuhajte par minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Maknite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađenu kremu najprije mikserom izradite da postane skroz glatka pa potom umiješajte komad po komad omekšalog margarina i sve lijepo sjedinite mikserom. Premažite kremu preko keksa, poravnajte i stavite kolač u frižider na barem sat vremena prije stavljanja glazure.
Glazura: Otopite na vatri čokoladu izlomljenu na kocke, sa uljem i vodom pa prelijte preko bijele kreme. Poravnajte i vratite kolač na hlađenje na najmanje par sati, a najbolje preko noći. Kolač narežite na kocke.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:
Bez jaja i mlijeka?! Jeste vi pročitali recept? :)