Ovi prozračni, delikatni vafli s hrskavim rubovima tako su nevjerojatni, a opet tako jednostavni za pripremu, da su predodređeni da postanu dio vaše vikend rutine. Ovo su najbolji klasični vafli, ali ako žudite za drugačijim okusima, probajte čokoladne vafle ili slane vafle s mladim lukom. Za vafle bez glutena napravite ove vafle od heljde i borovnice, piše NYT Cooking.
Kako napraviti vafle? Počnite sa miješanjem suhih sastojaka za vafle - brašna, šećera, praška za pecivo, sode bikarbone i soli. Smjesa za vafle može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do mjesec dana. Kada ste spremni za pečenje, pomiješajte mokre sastojke (jaja, mlijeko i jogurt) i umiješajte u suhu smjesu.
VEZANI ČLANCI:
Kako napraviti vafle od cjelovitog zrna? Upotrijebite 1⅓ šalice višenamjenskog brašna i ⅔ šalice integralnog brašna za omjere ispod. Također možete zamijeniti granulirani šećer smeđim.
Kako zamrznuti vafle? Potpuno pečeni vafli mogu se zamrznuti u hermetički zatvorenim plastičnim vrećicama do 3 mjeseca. Možete ih staviti u toster da se podgriju (koristite laganu postavku) i izaći će gotovo jednako dobro kao svježe napravljeni, možda čak i malo hrskaviji.
Što poslužiti uz vafle? Osim omiljene kombinacije javorovog sirupa i maslaca, možete ih preliti sirupom od borovnice i šlagom ili ih poslužiti s prženom piletinom.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci (za oko 10 vafli):
- 80 grama maslaca
- 2 šalice/240 grama višenamjenskog brašna
- 15 grama šećera
- 8 grama praška za pecivo
- 5 grama soli
- ½ žličice/3 grama sode bikarbone
- 1 šalica običnog jogurta
- 1 šalica mlijeka
- 4 velika jaja
Priprema:
1. Otopite maslac na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Staviti na stranu.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte jogurt, mlijeko, otopljeni maslac i jaja. Umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke.
3. Zagrijte kalup za vafle i papirnatim ručnikom lagano premažite maslacem. Pecite vafle (koristeći otprilike ½ šalice tijesta po vaflu) dok ne postanu zlatni i hrskavi. Po potrebi premažite pekač između serija. Poslužite vafle odmah čim su gotovi ili ih držite na toplom u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva do posluživanja.
Savjet: Ako nemate jogurt (ili kiselo vrhnje ili mlaćenica će poslužiti), zamijenite ga još jednom šalicom mlijeka pomiješanom s 1 žlicom limunovog soka ili octa.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!