Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Razbijen mit! Evo kako na muškarce utječe biološki sat

Seks
Foto: Thinkstock
03.07.2017.
u 08:45

Rezultati su u suprotnosti s dugo uvriježenim stajalištem da muška plodnost ostaje ista s godinama

Uspjeh izvantjelesne odnosno in vitro oplodnje (IVF) ne ovisi samo o dobi žene nego i o dobi muškarca, pokazala je nova američka studija.

Kako u ponedjeljak prenosi BBC, stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci u slučajevima kada je riječ o ženi iste dobi.

Istraživači s Harvarda predstavili su studiju u kojoj je obuhvaćeno gotovo 19.000 oplodnji in vitro Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju.

Rezultati su suprotni dugo uvriježenom stajalištu da muška plodnost ostaje ista s godinama.

Zapravo, bilo da je začeće prirodno ili medicinski potpomognuto, mutacije spermatozoida i smanjivanje njihova broja kod starijih muškaraca smanjuju izglede za trudnoću.

Prijašnja istraživanja također su pokazala da su stariji spermatozoidi skloniji genetskim poremećajima te mogu biti povezani, primjerice, s razvojem autizma kod djece.

U studiji je pokazano da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manje izglede za začeće in vitro od muškaraca u dobi između 30 i 35 godina, kada žena ima manje od 30 godina.

Žena u dobi od 35 godina ima puno veće izglede za uspjeh s partnerom ispod 30 godina nego s  muškarcem u srednjim tridesetima.

Raj Mathur, ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu u Manchesteru, rekao je da utjecaj muške dobi na IVF mora biti dodatno proučen u većoj bazi podataka.

"Ali moramo početi uzimati u obzir i dob muškarca", naglasio je.

Ipak, bez obzira na te rezultate, dob žene i dalje ima veći utjecaj na začeće od dobi muškarca.

Komentara 6

SC
schwertransport
10:34 03.07.2017.

Zena sa 20...25g i pribliznih godina njen muz sigurno bez problema imaju djecu....ali djevojka sa 40g (baba) sigurno ima problema sa zacecem

ZA
zagabria1
10:27 03.07.2017.

a kako onda toliko muškaraca u kasnim četrdesetima i ranim pedesetima ima djecu. Čolić je oboje dobio nakon 50-te

DU
Deleted user
09:40 03.07.2017.

To polako uklanja mišljenje mnogih da uske traperice i šarene majice sprečavaju starost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije