Odličan trik

Smrznute namirnice odmrzavate pod vodom? Evo puno boljeg načina s kojim ćete zadržati sve nutrijente

Studenac
Foto: Shutterstock
1/6
09.08.2024.
u 12:47

Ovom metodom možete uštedjeti do 12 litara vode u minuti!

Tijekom ljeta, kada temperature rastu i površinske vode isparavaju, oslanjamo se na podzemne vode više nego ikada. Poljoprivrednici ih koriste za navodnjavanje usjeva, a gradovi je crpe za piće i svakodnevne potrebe. Zbog toga je očuvanje podzemnih voda ključno, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. Bez obzira živimo li u gradu ili na selu, svaka kap vode koju potrošimo ima utjecaj na ovaj dragocjeni resurs. Dobra vijest je da postoji mnogo jednostavnih načina kojima iz udobnosti vlastitog doma možemo doprinijeti očuvanju podzemnih voda. Donosimo vam devet malih, ali iznimno moćnih i efikasnih navika koje se mogu usvojiti već danas:


1. Zatvoriti slavinu tijekom nanošenja deterdženta na suđe

Ljeto je idealno vrijeme za obiteljska okupljanje i roštiljanje s prijateljima. Ono što se često zaboravi je količina vode koja se troši na pranje zaprljanog posuđa nakon jela. Mnogi imaju naviku ostaviti vodu da teče dok peru suđe, nesvjesni da bi se zatvaranjem slavine za vrijeme nanošenja deterdženta, uštedjelo do čak 18 litara vode, ali i koristilo manje deterdženta čime bi se smanjilo zagađenje podzemnih voda.


2. Hranu odmrzavati u hladnjaku, a ne pod tekućom vodom

Planiranje nije uvijek lako, ali odmrzavanje hrane u hladnjaku umjesto pod tekućom vodom može uštedjeti do 12 litara vode u minuti. Ovaj jednostavan korak ne samo da štedi vodu, već pomaže hrani da zadrži svježinu i nutritivne vrijednosti. Osim toga, odmrzavanjem hrane u hladnjaku smanjujemo mogućnost kvarenja hrane i potencijalne zaraze.

Foto: Shutterstock


3. Namočiti lonce i tave umjesto da ih se čistiti pod otvorenom slavinom

Nakon uživanja u ljetnim jelima, čišćenje lonaca i tava može biti zamorno. No, prethodnim namakanje u vodi s malo deterdženta, moguće je uštedjeti do 25 litara vode za samo dvije minute čišćenja, a olakšava se i posao jer će tvrdokorni ostaci hrane lakše otpasti.


4. Skratiti tuširanje za dvije minute

Ljeto donosi puno sunčanja i znojenja pa tako i čestih tuširanja nekoliko puta na dan. U želji da se rashladimo pod hladnim tušem, često se tuširamo duže nego uobičajeno. Puštamo vodu da teče, nesvjesni da bi se skraćivanjem vremena pod tušem za samo dvije minute moglo uštedjeti i do 30 litara vode. Kada idući put zakoračite u tuš, sjetite se koliko ova mala promjena može imati veliki utjecaj na smanjenje potrošnje vode u domu.

Foto: Shutterstock


5. Zatvoriti slavinu dok se peru zubi

Jedna od najjednostavnijih navika koju se može usvojiti je zatvaranje slavine dok se peru zubi. Ova mala promjena može uštedjeti do 15 litara vode u minuti. Ako pomnožimo to s brojem puta koliko dnevno peremo zube, vidjet ćete koliko vode je moguće uštedjeti tijekom godine.


6. Isključiti vodu dok se sapunaju ruke

Dok sapunamo ruke, često nesvjesno ostavljamo vodu da teče. Kada bi promijenili ovu naviku i jednostavno zatvorili slavinu uštedjeli bismo do 6 litara po pranju. 

Foto: Shutterstock


7. Koristiti kraći pritisak vodokotlića

Vodokotlići često troše više vode nego što je potrebno. Upotrebom kraćeg pritiska vodokotlića može se uštedjeti do 3 litre vode po ispiranju. Zato, ako vodokotlić ima opciju za polovično ispiranje, korisno je iskoristiti je kako bi dodatno smanjili potrošnju vode.


8. Ne bacati lijekove i štetne kemikalije u WC školjku

Lijekovi i štetne kemikalije često završavaju u WC školjci, odakle odlaze u kanalizaciju te putem otpadnih voda mogu završiti u tlu i podzemnim vodama što može biti vrlo opasno. Kako bi se to spriječilo, bilo bi dobro odnijeti stare lijekove u ljekarnu i odložiti ih u farmaceutski otpad, a štetne kemikalije razvrstati prema lokalnim uputama za opasni otpad.


9. Izbjegavati bacanje nerazgradivih higijenskih potrepština u WC školjku

Nemarno bacanje nerazgradivih higijenskih potrepština poput vlažnih maramica, tampona ili plastičnih vrećica u WC školjku, za posljedicu može uzrokovati začepljenje odvoda koji zahtijevaju česta ispiranja velikim količinama vode. Osim toga, velika je vjerojatnost da dio toga otpada završi u okolišu, zagađujući time podzemne vode. Umjesto toga, treba ih odložiti u za to predviđene spremnike.

Foto: Studenac


Inicijativa Studenca

Ljetni odmor savršena je prilika za istraživanje lokalnih izvora podzemnih voda. Uz kratke izlete koje možete iskoristiti za povezivanje ovih prirodnih ljepota sa zabavnom edukacijom o važnosti njihovog očuvanja, ovo posljednje po povratku kući možete odmah početi prakticirati i unutar svoje svakodnevice.

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Studenac je svoje prve korake već započeo pokrenuvši projekt „Podzemne vode, čuvari života“. Predstavljen simbolično 22. ožujka 2024. godine, na Svjetski dan voda, ovaj projekt ima za cilj podizanje svijesti i poticanje konkretnih koraka koje svaki pojedinac može poduzeti kako bi očuvao ovaj dragocjeni resurs. Sve aktivnosti i inicijative projekta dostupne su na službenoj internetskoj stranici, gdje građani mogu saznati kako doprinijeti očuvanju podzemnih voda.

Upravo ovakvi projekti igraju vitalnu ulogu u edukaciji i poticanju svijesti o važnosti očuvanja ovih dragocjenih resursa. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da podzemne i kopnene vode nastave čuvati život na našem planetu. Ono čime svi možemo pridonijeti tome je krenuti s uvođenjem ovih malih promjena u svoj dom. Zato, mislimo na buduće generacije i već danas krenimo s brigom za naše podzemne vode.

Sadržaj donosimo u suradnji sa Studencem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?