Međunarodni dan pizze

Sourdough pizza: Jedina dostojna današnjeg dana! Recept je objašnjen do najsitnijih detalja

Janja Benić
09.02.2023.
u 11:47

Kad jednom isprobate pizzu od sourdough tijesta, teško ćete pristati na nešto manje od toga. Isprobajte ovaj detaljno objašnjeni recept blogerice Janje Benić i uvjerite se da domaći kvasac nije bio samo prolazni trend.

Ovako pripremljeno tijesto za pizzu u hladnjaku trebalo bi proći hladnu fermentaciju barem 24 sata, a izvadite ga minimalno sat vremena prije pečenja.

Foto: Janja Benić

Sourdough pizza

Sastojci za levain (predtijesto):

  • 25 g startera
  • 70 g vode
  • 70 g brašna za pizzu

Postupak:

Zamijesite navečer i pustite da odstoji do jutra. Kad vam je predtijesto (levain) spremno, zamijesite glavno tijesto za pizzu.

Sastojci za tijesto za pizzu (količina za 6-7 malih pizza):

  • cijela količina zrelog levaina/predtijesta
  • 700 g vode (malo hladnija voda u slučaju da je vani vruće)
  • 900 g brašna za pizzu
  • 100 g integralnog brašna od cjelovitog zrna
  • 20 g soli
  • 10 g vode (kada se dodaje sol)

Foto: Janja Benić

Priprema:

Prvo promiješajte svu količinu brašna i 700 g vode i pustite da odstoji 20-30 minuta. Potom dodajte zreli levain i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 30 minuta pa dodajte sol i 10 g vode. Dobro promiješajte. U sljedeća dva i pol sata napravite 4-5 serija razvlačenja i preklapanja. Nemojte dulje ako je vani toplo pa ne želite da vam tijesto predugo stoji na sobnoj temperaturi. Tijesto razrežite na komade od 250 do 260 g i oblikujte u kuglice tako da svaki komad malo izravnate na radnoj plohi pa rubove tijesta preklopite prema sredini i onda napravite kuglicu. Stavite takvo tijesto u pobrašnjenu posudu (keramičku ili bilo koju drugu posudu). Prekrijte prozirnom folijom. Tijesto stavite u hladnjak na hladnu fermentaciju do sljedećeg dana. Moje tijesto bilo je u hladnjaku od 14 sati prvi dan do 17 sati idući dan (ukupno 27 sati). Tijesto izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Upalite pećnicu na najvišu temperaturu (ja sam je pekla na 300 °C, ali u mobilnoj pećnici na otvorenom). Pekla sam je i doma na temperaturi od oko 280°C, ali tada sam na dno stavila tavu od lijevanog željeza da drži temperaturu. Prije pečenja možete čak staviti vruće vode na dno pećnice da isparava, ali nije nužno.

Nadjev:

Oblikovano tijesto malo poškropite maslinovim uljem pa na to stavite umak od rajčice i natrganu mozzarellu. Potom stavite narezane artičoke u ulju i šampinjone iz staklenke. Posolite i popaprite sve zajedno. Pecite 15 do 20 minuta ili dok vam se pizza ne zažari.

Foto: Janja Benić

 

Komentara 2

TI
Tinček
13:43 10.02.2023.

Brašno za pizzu i prozirna folija? Ovo je preveo Google i nema nikakvu dodanu vrijednost. 2 i pol sata razvlačit tijesto?! Niš koristi.

DU
Deleted user
17:08 09.02.2023.

Jednostavnije je napisati kiselo tjesto. Pa mi smo odrasli na kruhu dvokilašu zakuhanog na kiselom tjestu. Tak kasnije je pivski kvasac ili tzv "germa" bila dostupna za sva domaćinstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije