Čuvarice baštine obnovile su vrijedne rukotvorine

Spašeni zlatovezi iz Gunje idući će tjedan zasjati u Beču

gunja
Foto: Ivica Galovic
1/7
06.03.2015.
u 10:15

SKROMNE I SAMOZATAJNE 
Stotine sati rada i truda povezale su žene oko zlatoveza

Pet stotina radnih sati bilo je potrebno da se obnovi zlatovez na smo jednoj narodnoj nošnji koja je, zajedno s nebrojenim i neprocjenjivim vrijednostima stanovnika Gunje, stradala u prošlogodišnjoj svibanjskoj poplavi. Svaki milimetar nošnje koja se s koljena na koljeno prenosila u slavonskim obiteljima prošao je kroz vrijedne ruke žena. Upravo takve, beskrajno skromne i samozatajne žene iz Gunje okupljene su u udrugu Zlatne igle, a sve zbog jednog cilja - očuvanja dragocjene baštine, slavonskog zlatoveza.

Njih dvadesetak posjetili smo u privremenom domu predsjednice udruge Ane Radan, u njezinoj ljetnoj kuhinji. Anina je kuća još daleko od useljenja, no ta energična i kreativna Slavonka ne posustaje ni u 70-ima. Okupila je žene te su zajedničkim snagama krenule na dugačak put spašavanja obiteljskog nasljeđa, izvlačenja zlatoveza iz blata, pranja, čišćenja, četkanja i obnove veza.

- Dio smo obnovili, dio još čeka. Ima komada preko kojih je i bager prešao, koji su tjednima ležali u mulju, onih od zlatnog, srebrnog i šarenog konca - kaže Ana.

Ona je u zlatovezu samouka. Sve je naučila od mladog svećenika kojeg je upoznala kada je jednom prilikom kupovala konce, no njezine kolegice po vezu mahom su učile od svojih baka.- Mene je naučila majka, a nju baka – kaže Katica Mazalović, dok Mirjana Simić dodaje kako je poduku nadogradila brojnim pokušajima sve dok nije postigla idealni uzorak. Čak 26 slika zlatoveza i poneke komade nošnje ponijet će vrijedne žene iz Zlatnih igala idući tjedan u Beč. Onamo ih, kako bi izložile radove u organizaciji društva gradišćanskih Hrvata, vodi Zaklada “Hrvatska pomaže”.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije