- Dok smo mladi, nepobjedivi smo. Barem tako mislimo. No na žalost, tome baš i nije tako - kazao je Georges Benjamin, direktor američke udruge za javno zdravstvo.
Statistike govore da je sve veći broj mladih koji pobolijeva od bolesti koje bi trebale "kačiti" starije. Do poraznih rezultata dolazi se najčešće na temelju rane dijagnostike, no često se bolest dijagnosticira u ranom stadiju. Ipak, i prehrana i stresan način života, smanjeno kretanje i zagađen okoliš mogu pridonijeti ubrzanom tjelesnom propadanju. Bolesti koje se javljaju u sve ranijoj dobi sve je više, ali prevencija također može učiniti čuda. U nastavku su neke od najučestalijih bolesti koje se mogu prevenirati na vrijeme.
Moždani udar najčešće se javlja u dobi iznad 65 godina, no danas se javlja u 20-ima ili 30-ima.
Što možete učiniti: Riješite se cigareta, čak i ako pušite povremeno. Kontrolirajte krvni tlak. Rizik povećavaju dijabetes, pretilost i kolesterol. Smanjite unos soli i masnoća, te vježbajte.
Rak dojke se obično javlja kod žena poslije 45 godina, no danas nije rijetkost da ga dijagnosticiraju već i tinejdžericama.
Što možete učiniti: Vježbajte kad god stignete, održavajte liniju, ali si dopustite čašu vina dnevno. Ako postoji nasljedni faktor izuzetno su za vas važni preventivni odlasci liječniku.
Alzheimerova bolest javlja se u razdoblju kada su ljudi spremni za umirovljenje, no danas napada i aktivne ljude u 40-ima.
Što učiniti: Rješavajte križaljke, igrajte igrice, čitajte. Povremeno naučite nešto novo, primjerice strani jezik, ili isprobajte neki novi sport. Trebali bi držati se redovitih obroka i izbjegavati brzu hranu zbog podizanja razine kolesterola.
Dijabetes tipa 2 javlja se kod ljudi u 40-ima, ali se može javiti već i u djetinjstvu.
Što učiniti: Hrana je kod ove bolesti ujedno i lijek. Stoga uzimanja nezdrave hrane i izbjegavanje fizičke aktivnosti treba biti što manje. Trebali bi držati se redovitih obroka i izbjegavati brzu hranu s visokim glikemijskim indeksom, te malim udjelom cjelovitih vlakana. A trebali bi izbjegavati i nitrate iz salama i mesnih prerađevina.