niz manifestacija

Šuma i hrana, društvo i vino - jesen u Slavoniji i Baranji

jesen u Slavoniji i Baranji
Foto: Vedran Bošković
1/8
21.10.2024.
u 12:41

Uz bogatstvo okusa, mirisa, boja i događaja, jesen na istoku Hrvatske zove na druženje u prirodi uz, jasno, dobru hranu i vrhunsko vino. I ove jeseni regija poznata po nepreglednim šumama, plodnim poljima i vinogradima nudi niz manifestacija koje će oduševiti sve ljubitelje slavonsko-baranjskog načina života (a tko nije).

Raj za gurmane

Za početak, vrijedi skoknuti do Baranje i vidjeti što se još kuha povodom Mjeseca baranjske kuhinje koji traje do subote, 26. listopada. Iskusni baranjski kuhari na rustikalnim i šarmantnim domaćinstvima diljem Baranje lako i vješto pokazuju kako pretvoriti jednostavne sastojke u autentična baranjska jela.

Foto: Marko Banić

Svaka radionica nudi jedinstveno iskustvo, uključujući tradicionalni baranjski doručak. Šaran na rašljama u na OPG Stipino u Čemincu i pileći paprikaš s trgancima na OPG Šandor Juhas u Zmajevcu samo su neka od jela koja su pripremljena, a u subotu 26.10. s jelovnika se smiješe svinjski paprikaš i specijalitet zanimljiva naziva, “Natrgano na golubove”. Ne propustite priliku da se prijavite i naučite više o čarima baranjske kuhinje, a sve uz priču o povijesti i kulturnoj baštini koja je ovdje oblikovala gastronomiju.

Rezervirajte svoje mjesto.

Foto: LD Zlatna Greda

Za nastavak lova na gurmanske užitke 25. listopada započinje i jednomjesečna gastronomska manifestacija posvećena upravo lovačkim specijalitetima. Sve do 24. studenog održavaju se Dani divljači, a u ugostiteljskim objektima Hrvatskih šuma od Slavonije do Gorskog kotara posjetitelji će imati priliku kušati razne specijalitete od mesa divljači, ali i neke delicije koje nisu u standardnoj ponudi lovačkih domova koji sudjeluju u manifestaciji.

Više informacija na poveznici.

Trk u Kopački

Za sve one nešto drugačijih navika, natjecateljskog duha ili samo željnih kretanja, tu je i tradicija druge vrste. Atletski klub “Slavonija – Žito” Osijek u suradnji s partnerima ove godine organizira 9. Baranjski Ferivi polumaraton koji će se održati u subotu 26. listopada 2024. na prijemnom centru JU “Park prirode Kopački rit” (adresa: Mali Sakadaš 1, 31327 Kopačevo, Bilje) s početkom u 10:00 sati.

Uz vino put Dunava, u Karanac putem čvarka

Foto: Hrvoje Jurić

Nešto pak lakšim tempom, prvi Vina Erdut Wine & Walk održava se 9. studenoga 2024. u vinogradima Erdut, a obećava nezaboravno iskustvo. Sudionici će imati priliku prošetati slikovitim vinogradima uz Dunav, uživati u prekrasnim krajolicima i kušati neka od najboljih vina ove regije u obilasku 9 renomiranih vinarija erdutskog vinogorja. Ovaj jedinstveni događaj kombinira fizičku aktivnost, degustaciju vina i vrhunske lokalne specijalitete na čak 5 gastro točaka, što ga čini savršenom prilikom za opuštanje i uživanje u blagodatima slavonske jeseni.

Sve informacije dostupne su ovdje.

A sad ono što svi čekamo - posljednje subote u studenom, 30.11.2024., odvija se najmasniji, najslasniji festival u regiji i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – čvarcima.

Foto: Denis Despot

U Karancu se tradicionalno održava najveći sajam domaćih proizvoda u regiji. Zimski vašar je događaj koji nudi proizvode oko 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda kojima možete napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu.

Možete na Vašaru kušati i poznatu baranjsku kuhinju - čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, šarana u rašljama i sve to ”zaliti” vrhunskim vinom, a prije ručka ne zaboravite nazdraviti čokanjčićem domaće rakije.

Tijekom Zimskog vašara se održava i “Čvarakfest”. Natjecanje je to u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu Čvarak Majstora. Natjecateljske čvarke možete i kupiti dok su još vrući.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije